Kayseri Erciyes Üniversitesi Kadir Has Merkez Kütüphanesi Hakkı Atamulu Sanatçı Evi eserleri
Kayseri Erciyes University Kadir Has Central Library Hakkı Atamulu Artist House works
- Tez No: 660366
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hakkı ATAMULU, Cumhuriyet, Heykeltıraş, Kayseri, Sanatçı Evi, Hakkı ATAMULU, Republic, Sculptor, Kayseri, monument, artist's house
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Türk heykel sanatına ait örnekler Göktürkler Dönemi'nde öne çıkmaktadır. Fakat İslam dinine geçiş ile gelişme göstermemiş, Osmanlı Dönemi'nde çeşitli padişahların Avrupa seyahatleri sonucu batı sanatına ilgi göstermeleri ile başlayan süreç Sanayi Nefise Mektebi'nin kurulmasına kadar sürmüştür. Cumhuriyet Dönemi ile heykel sanatı gelişmeleri hızlanmıştır. Devlet tarafından Avrupa'ya gönderilen sanatçıların eğitimleri desteklenmiştir. Yabancı heykeltıraşlar ülkemize davet edilmiştir. BELLİNG bu eğitmenlerden birisidir. Hakkı ATAMULU'nun içinde olduğu kuşak, Cumhuriyet sonrası Türk Heykel Sanatının temellerini atan ve şekillendiren kuşak olmuştur.“Kayseri Erciyes Üniversitesi Kadir Has Merkez Kütüphanesi Hakkı Sanatçı Evi Eserleri”adlı bu çalışmada Cumhuriyet dönemi ilk heykeltıraşlarından olan ATAMULU'nun yaşamı, sanatı ve eserleri incelenmiştir. Hayatının son dönemlerindeki çalışmalarının büyük bir kısmını Erciyes Üniversitesi Kadir Has Merkez Kütüphanesi Hakkı Sanatçı Evi'nde toplayan Hakkı ATAMULU'nun eserlerini ve sanatını daha iyi anlayabilmek adına yaşadığı yer olan Derinkuyu'daki evi, kültür parkı ve diğer şehirlerdeki verdiği eserlerde dâhil edilerek soyut, figüratif, anıt heykelleri olmak üzere alt başlıklarında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The examples of the art of Turkishs culpture be came prominent in Gokturks Period. Nevertheless, it did not make progress with the passing to Islam, the duration which started with the interest of various sultans in Ottoman Period which was the result of their trip to Europe lasted until the establishment of Sanayi Nefise Mektebi. Theim provements of art of sculpture accelerated in the Republic Period. The education of artists who were sent to Europe was supported. Foreign sculptors were invited to our country. Belling is one of these sculptor. The generation in which Hakkı ATAMULU exists is the generation which layed the foundationand shaped the art of Turkish Sculpture after the Republic. It was elaborated the life, art and Works of ATAMULU who was one of the first sculptors in the Republic Period in this study titled“Kayseri Erciyes Üniversitesi Kadir Has Merkez Kütüphanesi Hakkı Sanatçı Evi Eserleri”. In order to grasp better the worksand life of Hakkı ATAMULU who collected his most works in his last years in Erciyes Üniversitesi Kadir Has Merkez Kütüphanesi Hakkı Sanatçı Evi, it was examined in cluding his home in Derinkuyu, kültür parkı (cultural park) and the examples in other cities with in subtitle stitled abstract, figurative and monuments.