Öğretmen adaylarının motivasyon düzeyleri ile mesleki öz yeterlilik algı düzeyleri arasındakı ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the level of job self effectiveness and the level of motivation of the candidate teachers
  1. Tez No: 660368
  2. Yazar: WALAA ABUSWIREH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDAĞI AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, yeterlilik, mesleki öz yeterlilik, Motivation, efficiency, professional self-efficacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç:Araştırmanın temel amacı, Öğretmen adaylarının mesleki öz yeterlilik algı düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem:Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırma, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde farklı bölümlerde öğrenim göremekte olan 550 öğretmen adayı üzerinde uygulanmıştır. Bu araştırmada; Kauffman, Yılmaz-Soylu ve Duke (2011) tarafından geliştirilen (Ataş Akdemir, Ayık & Seçer (2015) tarafından Türkçe 'ye uyarlaması yapılan“motivasyon ölçeği”ile Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından geliştirilen“Öğretmen Öz yeterlik ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: öğretmen adaylarının mesleki özyeterlik algıları incelendiğinde alt boyutlar itibarıyla öğretim stratejileri düzeyleri en yüksektir. Öğrenciyle etkileşim düzeyleri ise en düşüktür. Öğretmen adaylarının algılarına göre motivasyon alt boyutları itibarıyla içsel motivasyon düzeyleri en yüksektir. Dışsal motivasyon düzeyleri ise, en düşüktür. Öğretmen adaylarının öz yeterlik ile içsel ve dışsal motivasyon arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının öğretim stratejileri ile içsel ve dışsal motivasyonları arasında pozitif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Sınıf yönetimi ile içsel ve dışsal motivasyon arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. öğrenciyle etkileşim ile dışsal ve içsel motivasyon arasında pozitif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Öğrenci adaylarının öz yeterlik düzeyleri ile dışsal ve içsel motivasyon düzeyleri arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğunu yordamaktadır. Öğretmen adaylarının öz yeterlilik düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğunu yordamaktadır. Sonuç: Öğretmen adaylarının öz yeterlilik algıları ile motivasyon düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the study is examining the relationship between teacher candidates' perception levels of professional self-efficacy and their motivation levels. Method: Relational scanning model was used. This study was conducted at Ataturk University Kazim Karabekir Faculty in 2019-2020 academic year on 550 teachers' candidates. The“motivation scale”developed by Kauffman, Yılmaz-Soylu and Duke (2011) adapted to Turkish by Ataş Akdemir, Ayık & Seçer (2015) and“Teacher Self-Efficacy Scale”developed by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) were used. Findings: Regarding the perceptions of candidates the levels of teaching strategies are highest in terms of self-efficacy sub-dimensions. Interaction levels with students is the lowest. Intrinsic motivation levels are the highest in terms of motivation sub-dimensions. Extrinsic motivation levels are the lowest. It was found that there is a positive relationship between candidates' self-efficacy and intrinsic and extrinsic motivation, there is a positive relationship between teacher candidates' teaching strategies and their intrinsic and extrinsic motivations, there is a low level positive relationship between classroom management and intrinsic and extrinsic motivation, there is a positive relationship between interaction with the student and extrinsic and intrinsic motivation. It predicts that there is a positive, low and significant relationship between candidates' self-efficacy levels and their extrinsic and intrinsic motivation levels, there is a positive, moderate and significant relationship between candidates' self-efficacy levels and motivation levels. Result: It was observed that there is a moderately positive relationship between candidates' self-efficacy perceptions and their motivation levels.