Sınıf öğretmenlerinin iş sağlığı ve güvenliği öz yeterliği (Iğdır ili örneği)
Application of occupational health and safety in the primaryschools and determination of primary school teacher'knowledge on this i̇ssue: Example of Igdir province
  1. Tez No: 660386
  2. Yazar: CELAL TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHRİ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: güvenlik kültürü, iş güvenliği, iş sağlığı, okul, ölçek, occupational health, safety, safety culture, scale, school
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı; Iğdır ilinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği öz yeterlik algılarını tespit etmektir. Bu araştırmanın seçilmesinde, 2020 yılına kadar Iğdır ilinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin İş sağlığı ve Güvenliği öz yeterlik algılarına yönelik akademik bir çalışmaya rastlanmaması önemli bir etken olmuştur. Ölçek geliştirme çalışmaları araştırılarak araştırma için anket formu oluşturulmuştur. Uzman görüşü, yazım ve imla kontrollerinden sonra geliştirilen taslak anket ilk önce 110 sınıf öğretmenine uygulanmış daha sonra faktör analizine geçilmiştir. Güvenirlik hesaplama aşaması da tamamlandıktan sonra anketin son hali ortaya çıkmıştır. Araştırmanın evrenini Iğdır ilinde görev yapan 708 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında örneklemeye gidilmemiş, gönüllülük esasına göre araştırmacı tarafından bütün evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 366 sınıf öğretmeni araştırmanın nihai örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri; sınıf öğretmenlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği bilgi düzeyleri, hizmet süreleri, çalışma durumları ve daha önce almış oldukları İSG eğitimi oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni ise; sınıf öğretmenlerinin İş sağlığı ve Güvenliği öz yeterlik algısına ilişkin ifadeleri oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek yorumlanmıştır. Bunun için SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) for Windows 21.0 programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde gibi betimsel istatistiklerden yararlanıldı. Fark analizlerinde iki bağımsız değişken için bağımsız örneklem t-Testi, bağımsız değişkenin ikiden fazla düzeyi olduğunda Varyans analizi kullanıldı. Araştırma sonucunda; Sınıf Öğretmenlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği bilgi düzeyinin yüksek olduğu, öz yeterlik algılarının hizmet süresine ve çalışma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği ve daha önce iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almaları durumuna göre anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the occupational health and safety self-efficacy perceptions of primary teachers working in Iğdır province. An important factor in the selection of this study was the absence of an academic study on occupational health and safety self-efficacy perceptions of primary teachers working in Iğdır province until 2020. A questionnaire form was created for the research by researching the scale development studies. The draft questionnaire, which was developed after expert opinion, spelling rules checks, was first applied to 110 classroom teachers and then factor analysis was performed. After completing the reliability calculation phase, the final version of the questionnaire was revealed. The universe of the research consists of 708 primary teachers working in Iğdır province. Within the scope of the research, no sampling was made, and the researcher tried to reach the whole universe voluntarily. The 366 primary teachers who voluntarily participated in the study constitute the final sampling of the research. Occupational Health and Safety knowledge levels of primary teachers, service durations, working conditions, and previous OHS training are the independent variables of the research. The expressions of primary teachers regarding the perception of Occupational Health and Safety self-efficacy constitute the dependent variable of the study. The data obtained from the research were analyzed and interpreted statistically. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 program was used for this. Descriptive statistics such as frequency, arithmetic mean, standard deviation, and percentage were used to analyze the data. In the difference analysis, a t-test for two independent variables and analysis of variance for more than two independent variables were used. As a result of the research; It was concluded that the Occupational Health and Safety knowledge level of the primary teachers was high, their self-efficacy perceptions differ significantly according to the length of service and working status, and there was no significant difference between their previous occupational health and safety training.