Sınıf öğretmenlerinin demografik özellikleri açısından stres düzeylerinin incelenmesi (Iğdır ili örneği)
Class teachers stress levels in terms of demographic characteristics examination (Iğdir province example)
  1. Tez No: 753079
  2. Yazar: MAHMUT IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLMELİK ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenleri, Stres, Stres Ölçeği, Kaiser-Meyer-Olkin, Class Teachers, Stress, Stress Scale, Kaiser-Meyer-Olkin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÇalıĢmada Iğdır Ġl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapmakta olan bazı sınıf öğretmenlerinin demografik özellikler dikkate alınarak stres düzeylerinin ĠĢ sağlığı ve güvenliği açısından belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Literatür taraması yapılarak hazırlanan stres ölçeği kullanılarak çalıĢmalar yapılmıĢtır. ÇalıĢmada uygulanan anket birinci bölümünde katılımcıların demografik özellikleri, ikinci bölümünde ise stres derecelerini ölçmek için 25 adet 5'li Likert ölçekli soru sorulmuĢtur. Stres ölçeğini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında sınıf öğretmenlerine anket yoluyla hazırlanan sorulara cevaplar alınmıĢtır. Yapılan çalıĢma kapsamında elde edilen veriler istatistiksel Packet for Social Sciences 20 (SPSS 20) programı kullanılarak gerçekleĢtirilmiĢ çıkan sonuçlar doğrultusunda analizler yapılmıĢtır. Yapılan analizde stres ölçeği anketi için hesaplanan normallık testi sonucundan çarpıklık ve basıklık değerlerinin; -215 ve -840 değerleri arasında olduğu görülmüĢtür. Stres ölçeği anketi için hesaplanan Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı 0,887 olarak elde edilmiĢtir. Stres ölçeğinin yapı geçerliliğinin doğrulanması açıklayıcı faktör analizi (AFA) ile yapılmıĢtır. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) tekniğini kullanılarak KMO katsayısı hesaplandığında, 862 >0,60 olduğu faktör analizi için uygunluğu yeterli olduğunu kabul edilmiĢtir. Ayrıca faktörlerin analizinde her bir madde KMO değerini en küçük değeri ,324 olması örneklemenin doğru olduğunu göstermiĢtir. (Açıklayıcı Faktör Analizi)AFA sonucunda 25 madde oluĢan ilk analizde 7 faktörden oluĢtup toplam varyans %69,026 olarak tespit edilmiĢtir. Ancak ilk faktör analizinin göre scree plot sonucu üç faktör yapıya iĢaret edildiğini görülmüĢtür. Ölçekten çıkarılan maddeler sonucunda KMO Barlett değeri 0,862 açıklanan varyansın % 49,042 olan bir yapı elde edilmiĢtir. Bunların sonucundan elde ettiğimiz tek faktörlü bu yapı geçerli ve güvenir olduğu görüldü. Ayrıca, Temel BileĢen Analizi (Principal Component Analysis-PCA) yöntemi uygulanmıĢ ve 25 soruda oluĢan ölçeğin analiz sonucunun değerleri 0,30 altında kalmadığından tüm veriler kullanılmıĢtır. Aynı zamanda verileri çözümlemede ortalama, yüzde, frekans, demografik verilere dayalı değiĢkenlerden etkilenme derecesi de bağımsız gruplar t testi ve Anova testi ile analiz edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the stress levels of some classroom teachers working in schools affiliated to the Iğdır Provincial Directorate of National Education in terms of occupational health and safety, taking into account the demographic characteristics. Studies were carried out using the stress scale prepared by literature review. In the first part of the questionnaire applied in the study, 25 5-point Likert-scale questions were asked to measure the demographic characteristics of the participants, and in the second part, to measure their level of stress. In the 2021-2022 academic year, the stress scale was answered by the classroom teachers through a questionnaire. The data obtained within the scope of the study were carried out using the statistical Packet for Social Sciences 20 (SPSS 20) program and analyzes were made in line with the results. In the analysis made, the results of the normality test calculated for the stress scale questionnaire, the skewness and kurtosis values; It was observed that the values between -215 and -840. The Cronbach Alpha internal consistency coefficient calculated for the stress scale questionnaire was 0.887. The construct validity of the stress scale was verified by exploratory factor analysis (EFA). When the KMO coefficient was calculated using the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) technique, 862 >0.60 was considered to be suitable for factor analysis. In addition, the smallest KMO value of each item in the analysis of the factors was ,324, which showed that the sampling was correct. (Explanatory Factor Analysis) In the first analysis consisting of 25 items as a result of EFA, it consisted of 7 factors and the total variance was determined as 69,026%. However, according to the first factor analysis, the scree plot result indicated that three factors were structured. As a result of the items removed from the scale, a structure with a KMO Barlett value of 0.862 and 49.042% of the explained variance was obtained. As a result of these, this one-factor structure was found to be valid and reliable. In addition, Principal Component Analysis (PCA) method was applied and all data were used since the analysis result values of the scale consisting of 25 questions did not remain below 0.30. At the same time, the degree of being affected by variables based on average, percentage, frequency, demographic data in analyzing the data was analyzed by independent groups t-test and Anova test.