Hıristiyanlığın bir devlet dini olma süreci ve doğu-batı kiliselerinin ayrılması
Christianity becoming a state religion and seperation of east- west churches
  1. Tez No: 660474
  2. Yazar: BÜŞRA GARİP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Roma-Bizans, Hz.İsa, Doğu/Batı Kiliseleri, Schizma, Christianity, Roman- Byzantine, Jesus, East- West Churches, Schizma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Filistin coğrafyasında, Yahudiliğin yaygın olduğu dönemlerde Hz.İsa önderliğinde ortaya çıkan Hıristiyanlık, farklı söylemleri ve kendine has inanç sistemi ile yayılmaya başladığı zamandan itibaren gittiği her coğrafyada dikkat çekmiştir. Hıristiyanlık tarihi, Roma İmparatorluğu ile tanıştıktan ve bu imparatorluğun resmi dini haline geldikten sonra başka yönde seyretmeye başlamıştır. Bu tarihten itibaren artık Hıristiyanlık inancı, Roma İmparatorluğu ile birlikte anılmaya başlamış ve hem dinler tarihi araştırmacıları hem de Bizans tarihi araştırmacıları tarafından bir bütün olarak ele alınarak incelenmiştir. Özellikle Büyük Konstantinus'un hoşgörü politikası ile Roma İmparatorluğu'nda Hıristiyanlığın yayılmaya başlaması ve Büyük Theodosios ile birlikte imparatorluğun resmi dini olma süreci bu din içerisinde yaşanacak olan olayların başlangıcı olmuştur. 313 yılından itibaren belirginleşen bu olaylar neticesinde Hıristiyanlık inancında farklı görüşler ortaya çıkmış ve bu görüş ayrılıkları zamanla mezhepsel çatışmalara dönüşmüştür. Bunun sonucunda 1054 yılında iki kilisenin birbirini aforoz etmesiyle birlikte ortaya çıkan ve günümüzde dahi çözülememiş bir mesele olan Ortodoks ve Katolik Mezhepleri arasında yaşananlar dünya tarihinin en önemli olayları arasında yer almaktadır. Bu iki Hıristiyan kilisesi arasında yaşanan hadiseler, Bizans İmparatorluğu'nun siyasi, sosyal ve ekonomik yapısını değiştiren ve Avrupa'yı asırlar boyunca uğraştıran bir mesele olmuştur.
Özet (Çeviri)
Christianity, which emerged under the leadership of Jesus Christ in the Palestinian geography, when Judaism was widespread, has attracted attention in every geography since the time it started to spread with it's different discourses and it's unique belief system. The history of Christianity started to follow in the other direction after meeting with the Roman Empire and becoming the official religion of this empire. From this date on, the Christian belief has started to be mentioned with the Roman Empire and has been studied as a whole by both religious history researchers and Byzantine history researchers. Especially with the tolerance policy of Constantine the Great, the spread of Christianity in the Roman Empire and the process of becoming the official religion of the empire with Theodosios the Great was the beginning of the events to be experienced in this religion. As a result of these events that became apparent since 313, different views emerged in the Christian faith and these differences of opinion turned into sectarian conflicts over time. As a result, what happened between the Orthodox and Catholic sects, which emerged with the excommunication of two churches in 1054 and is an unsolved issue even today, is among the most important events in world history. The events between these two Christian churches have been an issue that changed the political, social and economic structure of the Byzantine Empire and occupied Europe for centuries.