Çocuk koruma politikalarının sembolik etkileşimcilik bakış açısıyla analizi: Türkiye, İngiltere, İsveç örnekleri
Symbolic interaction perspective, the analysis of child protection policy: Turkey, England, Sweden examples
  1. Tez No: 660477
  2. Yazar: LALE İZCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sembolik Etkileşimcilik, Aile, Çocuk, Türkiye, İsveç ve İngiltere, Symbolic Interaction, Family, Child, Turkey, Sweden and the UK
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 493
Özet
Çocuk koruma sistemleri hangi ülkede olursa olsun büyük ve kapsamlı bir organizasyondan oluşmaktadır. Çocuğun risk altında olup olmadığının ilk incelenmesi, tespit edilmesi, yasal mevzuatta işlenen kusurun karşılık bulması, çocuğun korunma altına alınıp alınmaması; alınmışsa kurum bakımında veya aile yanında takip edilmesi, sürecin çocuğa veya aileye fark ettirilmeden hassas bir şekilde sonlandırılması, tüm bu sürecin sağlıklı ve kanıta dayalı bir şekilde raporlanması ve dokümantasyon desteği gibi daha pek çok işlem çocuk koruma alanının sistemsel parçalarıdır. Bu sistemsel parçalarda görülen herhangi bir aksaklık, parçalar arasında kurulamayan bağlantılar veya özensiz bir uygulama bir çocuğun hayatına veya geleceğine sebep olabilir. Bu nedenle çocuk koruma sistemini oluşturan her bir parça sorunsuz bir şekilde işlemeli ve kaliteli bir şekilde aile ve çocuğun ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde kurgulanmalıdır. Çocuk koruma sistemindeki her bir parça toplumun ve ailenin değişen sembollerine uyum sağlamalı ve her değişim karşısında kendini yenileyebilecek şekilde organize edilmelidir. Hukuk sisteminden uygulama sistemine kadar her bir alan çocuğun benlik gelişimini destekleyen uygulamaların yanı sıra ailenin bütünlüğünü ve gelişimini sağlayan politikaları da bünyesinde barındırmalıdır. Aile desteklenmesinin olmadığı veya zayıf olduğu bir çocuk koruma politikası, çocukları her türlü tehlikeye karşı korumaktan ziyade yalnızca çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayan bir politikanın ötesine geçemez. Bu gerekçeyle çocuk koruma sistemleri yalnızca çocuğa değil aynı zamanda sorunun köklerinin ortaya çıktığı aile bireylerine ve ortamına da odaklanmalıdır. Bu tez çalışmasında, bu kaygılar İngiltere, İsveç ve Türkiye'nin çocuk koruma sistemleri üzerinden ve temelde sembolik etkileşimcilik kuramı çerçevesinde tartışılacaktır. Tezin ana sorunu, dünya genelinde, çocukların karşılaştıkları risklere karşı ülkeler tarafından hayata geçirilen çocuk koruma politikalarının çocukları korumada ne kadar etkili olduğu, artan korunmaya muhtaç çocuk sayısı ve sorunları karşısında çözümler üretip üretmediği sorunudur. Bu soruların yanıtlarını bulmak için İngiltere, İsveç ve Türkiye birer örneklem olarak seçilmiştir. Bu anlamda uluslararası farklı uygulama alanları ve farklı kültürel bakış açılarıyla çocuk koruma sistemlerinin her bir parçası sosyolojik zeminde açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Child protection systems consist of a large and comprehensive organization regardless of the country. Many processes like the first examination, whether the child is at risk or not, it's detection, finding a response to the defect committed in the legal legislation, if the child is taken under protection or not, followed by the institution or in the family, ending the process sensitively without the child or the family being noticed, reporting the whole process healthily and evidence-based and the documentation support are systematic parts of the child protection area. Any malfunction in these systemic parts, unsuccessful connections between parts, or a careless practice can cause a child's life or future. For this reason, each piece that makes up the child protection system should work smoothly and be designed to meet the needs of the family and child in a quality manner. Each part of the child protection system must adapt to the changing symbols of society and family and must be organized in a way that can renew itself in the face of every change. Each field, from the legal system to the implementation system, should include practices that support the child's self-development as well as policies that ensure the integrity and development of the family. A child protection policy with no or weak family support cannot go beyond a policy that only meets the basic needs of children rather than protecting children from all kinds of danger. For this reason, child protection systems should focus not only on the child but also on the family members and environment where the root of the problem arises. In this thesis, this concerns will be discussed in the framework of the UK, Sweden and Turkey's child protection system and basically in Symbolic Interaction Theory. The main problem of the thesis is how effective the child protection policies implemented by countries against the risks faced by children around the world in protecting children are, whether they produce solutions to the increasing number of children in need of protection and their problems. To find answers to these questions, Turkey, Sweden and England were selected as a sample through the European, Scandinavian and Asian countries. In this sense, each part of the child protection systems will be explained on a sociological basis with different international application areas and different cultural perspectives.