Performans düşüklüğü nedeniyle iş sözleşmesinin feshi
Termination of the employment contract due to the poor performance
- Tez No: 660478
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Fesih, Geçerli Sebeple Fesih, İşçinin Yetersizliği, Performans, Persormans Düşüklüğü, Performans Değerleme, Performans Değerleme Sistemi, Mesleki Yetersizlik, Fiziki Yetersizlik, İşçinin Davranışı, Termination, Termination for Valid Cause, Inadequacy of iv Worker, Performance, Low Performancee, Performance Evaluation, Performance Evaluation System, Professional Inadequacy, Physical Inadequacy, Worker's Behaviour
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İş hukukunun temel amacı işçinin korunmasıdır. İşçiyi koruyucu düzenlemelerden biri de iş güvencesidir. 4857 sayılı İş Kanunu'nda iş güvencesi 18. maddede hüküm altına alınmıştır. İlgili madde ile otuz ve üstünde işçinin istihdam edildiği iş yerinde çalışan, asgari altı aylık kıdemi olan ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler iş güvencesi hükümlerinden yararlandırılacağı düzenlenmiştir. İş güvencesi kapsamında olan bu işçilerin iş sözleşmeleri işçinin yeterliliği ya da davranışlarından yahut işletme, işyeri ya da işin gereklerinden kaynaklanan bir geçerli sebebin varlığı halinde feshedilebilir. Geçerli sebeple fesih nedenlerinden olanişçinin davranışları ve yeterliliğinden doğan ve geçerli sebeple fesih nedeni teşkil eden hallerden biri de işçinin performans düşüklüğüdür. Türk Hukukunda performans düşüklüğüne dayanan fesihlerde işçinin düşük performansının tespiti ve ispatında bir insan kaynakları uygulaması olan performans değerleme sisteminin varlığı aranmaktadır. Çalışmamızda insan kaynakları yönetimi disiplinine ait bir uygulama olan performans değerleme sisteminin uygulama amacının öncelikle işçinin performansının iyileştirilmesi ve işçinin istihdamının devamlılığının sağlanması olduğunu ifade etmek amaçlanmıştır. Bu bakış açısıyla, konu öncelikle insan kaynakları disiplini kapsamında ele alınarak, çağdaş insan kaynakları yönetimi süreçlerinde performans değerlemenin çalışanın performansını ölçen, iyileştiren ve geliştiren bir bakış açısıyla planlandığı belirtilmiştir. Daha sonra konu iş hukuku disiplini kapsamında ve Yargıtay kararları ışığında incelenerek, bir ispat aracı olarak değerleme sisteminin objektif, adil, işçinin performansının iyileştirilmesi ve geliştirilmesini önceleyen koşullara göre kurulmuş olmasını gerekli kıldığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of labour law is to protect the worker. One of the protective arrangements for the worker is job security. Job security is provided in Article 18 of Labor Law No. 4857. With the relevant article, it has been regulated that workers who work in the workplace where thirty or more workers are employed, who have a minimum six-month seniority and who work with an employment contract of indefinite duration will be benefited from the provisions of job security. The employment contracts of these workers within the scope of job security may be terminated in the presence of a valid reason arising from the competence or behaviors of the employee or the requirements of the business, workplace or work. One of the cases arising from the behaviors and competence of the employee who is one of the reasons for termination with valid reason and which constitutes a reason for termination with valid reason is the poor performance of the employee. The existence of a performance evaluation system, which is a human resources application, is sought in determining and proving the employee's low performance in termination based on low performance in Turkish Law. In our study, it is aimed to state that the purpose of the performance evaluation system, which is an application of human resources management discipline, is primarily to improve the performance of the worker and to ensure the continuity of the employment of the worker. From this perspective, it is stated that performance evaluation in contemporary human resources management processes is planned from a perspective that measures, improves employee performance by addressing the issue primarily within the scope of human resources discipline. Then, within the scope of the labor law discipline and in the light of the decisions of the Court of Cessation, it was emphasized that the valuation system as a means of proof should be established according to objective, fair and conditions prioritizing the improvement and development of the worker's performance.