Üstat Hüsamettin Yıldırım ve itikadi görüşleri
Üstat Hüsamettin Yıldırım and its views
  1. Tez No: 660496
  2. Yazar: SİBEL ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, Kader, Sünnet, Salim akıl, İçtihat, Kalam, Destiny, Sunnah, Good wisdom, Ijtihad
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
1980'lerden sonra Malatya'da oldukça canlı ve dinamik bir İslamcı düşünce var olmaya başladı. Bu düşüncenin taşıyıcısı Malatya kaynaklı zengin düşünce geleneğine sahip bir gençlik de oluştu. Bu gençliğin tezlerinin şekillenmesinde 70'li ve 80'li yıllardaki tercüme faaliyetinin büyük payı var. Ancak bu gençliğin hemen yanı başında 50'li- 60'lı yıllarda başlamış bulunan güçlü bir düşünce üretme kaynağı da vardı. Gençliğin önemli esin kaynağı ve besleyicisi olan, gençliği temel bir yönelime sevk eden; yerli ama sistematik güçleri diyalektik olarak yani tartışarak ortaya koyan, geleneksel İslami duruşa eleştiri yönelten ve“Allah'ın razı olduğu İslam'a”vurgu yapan bu akımın güçlü isimlerinden biri olarak Hüsamettin Yıldırım özellikle zikredilebilir. Herhangi bir Malatyalının düşüncesinin üstü kazınsa, altından bir miktar Sait Ertürk, bir miktar Sait Çekmegil ve fazlasıyla Hüsamettin Yıldırım çıkacaktır. Her Malatyalı bu üçlünün az ya da çok düşüncelerinden etkilenmiştir. Önceleri özellikle Said Çekmegil'den etkilenen Hüsamettin Yıldırım daha sonra yaşı, bilgi stoku arttıkça zihniyetini şekillendiren kesin tercihlerini yapmıştır. Davranışlarında kendisini yönlendiren yegane unsur önce İslam dini sonra da matematik olmuştur. Bunun haricinde herhangi bir mürşit, akıl hocası, tarikat şeyhi veya mezhep mensubu var olmamıştır. Kendisinin de sık sık ifade ettiği gibi normal olmayan bir yaşam tarzı olan Hüsamettin Yıldırım'ın nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu Ona arkadaşları tarafından takılan lakaplara başka bir deyişle tanımlamalara bakarak da anlayabiliriz. Bunlardan bazıları şunlardır; Üstat, bay mantık, sıra dışı, muasır bir meşşai, nüktedan, gönüllü münzevi, münzevi mütefekkir, hazır cevap, üç gözeli pınarın üçüncü gözesi, inatçı, tutucu, dik başlı, pervasız, hatta patavatsız, suyu sert, madagaskar valisi, hüznün mücessem hali, modernizimden önce türümüzün yaşadığının kanıtı, şöhretin, servetin ve şehvetin yadsıyıcısı, muhannetin bulanık suyundan içmeyen adam, kitap sevgisini fetişizme vardıran adam, polemiğin ve diyalektiğin üstadı, naifliğin zarafetin ve kelebek kadar kırılganlığın sahibi, kararlılığın, dik duruşun ve sebatın sahibi, cesaret gerektiren zor adam, yürek paralayıcı yalnızlığın sınavından geçen adam. Bu tanımlamalardan ve lakaplardan Hüsamettin Yıldırım'ın ne kadar farklı bir kişiliğe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Giriş ve iki bölümden oluşan bu çalışmada; girişte Hüsamettin Yıldırım'ın hayatına, eserlerine, birinci bölümde Hüsamettin Yıldırım'ın dine ve itikadi konulara yaklaşımına ikinci bölümde ise kelâmi görüşlerine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
After the 1980s, a very lively and dynamic Islamist thought began to exist in Malatya. A youth with a rich tradition of thought was formed as a bearer of this thought in Malatya. Translation activities in the 70s and 80s played a major role in shaping the theses of this youth. However, there was a strong thought generating source that started in the 50s and 60s besides this youth. Being the important source of inspiration and nurturing of youth, Husamettin Yildirim can especially be mentioned as one of the strong names of this movement, as a person who drove youth to a basic orientation, put forward the indigenous but systematic forces dialectically, that is, by discussing; also criticized the traditional Islamic stance and emphasized "Islam which Allah is pleased with. If the thought of any person from Malatya were to be resolved, we would see some ideas of Sait Ertürk, some ideas of Sait Çekmegil and a lot of Hüsamettin Yıldırım's coming out of the it. Each person from Malatya was more or less influenced by the thoughts of this trio. Hüsamettin Yıldırım, who was first influenced by Said Çekmegil in particular, then made certain choices that shaped his mentality as his age and knowledge stock increased. The only factor that guided him in his behavior was first Islam and then mathematics. Apart from this, there were no mentors, mentors, sheikhs or members of the sect. Apart from this, he did not have any mentors, advisor, sheikhs or be a member of the sect. We can understand the personality of Hüsamettin Yıldırım, who has an abnormal lifestyle as he often expresses, by looking at the nicknames given to him by his friends, in other words, descriptions. Some of these are those; master, Mr. Logic, a contemporary peripatetic, humorist, Volunteer Hermit, Hermit Thinker, whip smart, Hazır cevap, third point of the three pointed water spring, stubborn, reckless, even tactless, hard water, the governor of Madagascar, solid body of sadness, the proof that our species lived before modernism, the denier of fame, wealth and lust, the man who does not drink from the water of cowardice, the man who brings the love of books to the line of fetishism, the master of polemics and dialectics, Owner of naivety, elegance and fragility of a butterfly the owner of determination, upright stance and perseverance, the tough man that requires courage, the man who passed the test of heartbreaking loneliness. In this study, which consists of an introduction and two chapters; Hüsamettin Yıldırım's life and his works were included in the introduction; his approach to religion & religious subjects and his theological views are covered in the first and second part, respectively.