Dinoproston uygulanan ve uygulanmayan gebelerde doğum algısı ve çıktılarının karşılaştırılması
Comparison of perception of birth and outputs in pregnant with and without dinoprostone
  1. Tez No: 660497
  2. Yazar: NESLİHAN ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dinoprostan, doğum ağrısı, doğum algısı, doğum çıktısı, ebe, gebelik, Dinoprostane, birth pain, birth perception, birth output, midwife, pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırma, dinoproston uygulanan ve uygulanmayan gebelerde doğum algısı ve çıktılarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı-karşılaştırmalı nitelikte bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evreni Haziran 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında Şanlıurfa Eğitim ve Araştıma hastanesi doğumhanesine kabul edilen gebeler oluşturmuştur. Örneklem grubunu, güç analiziyle belirlenmiş ve araştırmaya alınma kriterlerini taşıyan 160 gebe (hekim orderı ile dinoprostan uygulanan 80 gebe ve dinoprostan uygulanmayan 80 gebe) oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)”,“ APGAR Skoru Değerlendirme Skalası ”ve“ Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği (ADAÖ) ”kullanılarak toplanmıştır. Veriler, yüzdelik dağılım, kikare testi, ortalama ve t testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamındaki gebeler tanıtıcı ve obstetrik değişkenler bakımından homojenlik göstermektedir. Gebelerin GKÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında; dinoprostan uygulanmayan gebelerde ağrı algılama düzeyleri dinoprostan uygulanan gebelere göre uterus kontraksiyonları sonrası ve aktif fazda diğer fazlara göre yüksek olduğu ve ağrı puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0.007). Dinoproston uygulanan ve uygulanmayan grupları arasında doğum sürelerinin karşılaştırılmasında toplam süre için gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p=0.001). Dinoproston uygulanan ve uygulanmayan gruplarda 1. ve 5. dakikadaki Apgar skorları arasındaki puan farkının istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı belirlenmiştir ( p=0.73 ). Araştırmada, ADAÖ toplam puan ortalaması dinoprostan uygulanan grupta 84.38±11.96 ve dinoprostan uygulanmayan grupta 76.98±14.98 olarak bulunmuş ve gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmıştır (p=0.001 ). Sonuç: Araştırmada kullanılan dinoprostanın doğum ağrısında ve annenin doğumu algılamasında etkili olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda dinoproston tedavisinin yenidoğan APGAR skorlarını etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to compare the perception of birth and outcomes of pregnant women who were both administered and not administered dinoprostone. Materials and Methods: This research was conducted out as a descriptive - comparative study. The universe of the study consisted of pregnant women admitted to the delivery room of the Şanlıurfa Training and Research Hospital between June 2020 and December 2020. The sample group consisted of 160 pregnant women (80 pregnant women who were administered dinoprostane under physician control and 80 pregnant women who were not administered dinoprostane) who were determined by power analysis and met the criteria. The data were collected using the“Personal Information Form”,“Visual Comparison Scale (VAS)”,“APGAR Score Evaluation Scale”and“Maternal Birth Perception Scale (BPS)”. The data were evaluated with percentage distribution, chi-square test, mean and t test. Results: Pregnant women within the scope of the study show homogeneity in terms of introductory and obstetric variables. When the mean mean scores of the pregnant women were compared; It was found that the pain perception levels of the pregnant women who were not administered dinoprostane were higher after uterine contractions and in the active phase compared to the other phases, and the difference between the mean pain scores was statistically significant (p=0.007). In the comparison of delivery times between groups that administered and did not administered dinoprostone, it was determined that the difference between the groups for the total time was statistically significant (p=0.001). It was determined that the difference in APGAR scores at the 1st and 5th minutes in the groups administered and not administered dinoprostone was not statistically significant (p=0.73). In the study, the mean POBS total score was found to be 84.38±11.96 in the group administered dinoprostane and 76.98 ± 14.98 in the group not applied dinoprostane, and a statistically significant difference was found between the groups (p = 0.001). Conclusion: It has been observed that dinoprostane used in the study is effective in labor pain and in the mother's perception of delivery. As a result of the study, it was observed that dinoprostone treatment did not affect the newborn apgar scores.