Pazarlama iletişimi aracı olarak ambalajın satın alma davranışına etkisi
The effect of packaging as a marketing communication tool on purchasing behavior
  1. Tez No: 660519
  2. Yazar: HAVVA MAYIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ERKAM YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ambalaj, Tüketici, Satın Alma Davranışı, Packaging, Consumer, Purchasing Behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Son yıllarda ürün çeşitliliğindeki artış firmaları, ürünlerinin fark edilmesi konusunda farklı arayışlara itmiştir. Bunların başında ambalaj gelmektedir. Günümüzde ambalajın önemi gün geçtikçe artmakta ve tüketicinin ambalaja olan ilgisini arttırıp satın alma davranışına yönlendirmektedir. Ambalajın üzerinde bulunan her şey tüketiciye o ürünle ilgili bir imaj sağlar. Dolayısıyla ambalaj, ürün ile tüketici arasında bir iletişim sağlar. Pazarlamada, ambalaja çok farklı bir yer ayrılmaktadır. Üzerinde son derece itina ile çalışılan bu kavram işletmelerin geleceğine yön vererek, tüketicilere bakış açılarını değiştirmektedir. Çalışmada son yıllarda oldukça önem verilen ambalaj ve tüketici satın alma davranışları incelenmiş ve tüketicilerin düşüncelerini ölçmeye yönelik uygulama çalışması yapılmıştır. Daha önce yapılan tez çalışmalarında farklı sektörler üzerinde ambalajın fonksiyonları ve satın alma davranışına etkileri ele alınmıştır. Bu çalışmada; ambalaj üzerinde kullanılan renk, şekil, bilgilendirme metinleri ve ambalajın çevreci bir yapıda olup olmadığı, anket soruları ve kullanılan ölçekler çerçevesinde katılımcılar tarafından değerlendirilmiştir. Araştırmanın amaçları ve örneklemi doğrultusunda Burdur ilinde yaşayan 18-45 yaş ve üzeri kişiler arasından tesadüfi örnekleme metoduyla belirlenen 404 kişiyle anket gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucuna göre; ambalajın tüketicilerin satın alma tercihlerindeki etkisi cinsiyete göre farklılaşmaktadır. Buna göre; kadınların ürünlerin çevreci olması ile ilgili ifadelere katılım düzeyi erkeklerden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. İkinci olarak araştırmada çikolata alırken ambalaja dikkat edenlerin ortalamaları etmeyen tüketicilerin ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The increase in product variety in recent years has pushed companies to different searches to make their products noticed. Packaging is one of them. Today, the importance of packaging is increasing day by day and it increases the consumer's interest in packaging and directs it to purchasing behavior. Everything on the packaging provides the consumer with an image of that product. Therefore, packaging provides a communication between the product and the consumer. In marketing, a very different place is devoted to packaging. This concept, which is worked on with the utmost care, directs the future of businesses and changes their perspective towards consumers. In the study, packaging and consumer purchasing behaviors, which have been very important in recent years, have been examined and an application study has been conducted to measure the opinions of consumers. In previous thesis studies, the functions of packaging on different sectors and its effects on purchasing behavior were discussed. In this study; the color, shape, information texts used on the packaging and whether the packaging is environmentally friendly was evaluated by the participants within the framework of the questionnaire questions and the scales used. In line with the aims and sampling of the study, a questionnaire was conducted with 404 people who were selected by the random sampling method among the people who consume chocolate 18-45 age and above in Burdur. According to the results of the analysis; The effect of packaging on consumers' purchasing preferences differs according to gender. According to this; The level of participation of women in statements about products being environmentally friendly was found to be significantly higher than men. Secondly, in the research, the average of those who pay attention to packaging while buying chocolate was higher than the average of those who do not.