İşin anlamı ve duygusal emeğin işe tutkunluk üzerindeki etkileri: Bir alan araştırması
  1. Tez No: 660539
  2. Yazar: BEYZANUR ECE ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ALNIAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Meaning of Work, Work Engagement, Emotional Labor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
leri duygusal emekler ile işlerine olan tutkunlukları arasındaki ilişkiyi inceleyerek işe tutkunluğa işin anlamı ve duygusal emeğin bir etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma için gerekli veriler, online anket yöntemi kullanılarak meslek ayrımı gözetmeksizin çeşitli pozisyonlarda çalışan 337 kişiden sağlanmıştır. Bu çalışmada kullanılan ölçekler duygusal emek, işe tutkunluk ve işin anlamı ölçekleridir. İşin anlamını ölçmek için Steger vd. (2012) tarafından geliştirilen 10 maddelik iş anlamı ölçeği kullanılmıştır. 14 maddeden oluşan duygusal emek ölçeği Diefendorff vd. (2005) tarafından geliştirilmiştir. İşe tutkunluk ölçeği olarak Schaufeli ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş olan Utrecht Work Engagement Scale ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılarak analizlere tabi tutulmuştur. İlk olarak geçerlilik ve güvenilirlik analizler yapılmıştır. Daha sonrasında faktör analizleri yapılarak değişkenlerin alt boyutları saptanmıştır. Son olarak da korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan regresyon analizleri sonucunda işin anlamının işe tutkunluk üzerinde pozitif yönde kısmi bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Duygusal emeğin alt boyutlarından samimi davranmanın işe tutkunluk üzerinde pozitif yönde kısmi bir etkisi olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelime: İşin Anlamı, İşe Tutkunluk, Duygusal Emek
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between the meanings individuals attach to their work and their emotional efforts and their engagement to their jobs, and to reveal whether the meaning of work and emotional labor have an effect on their engagement for work. The data required for the research were obtained from 337 people working in various positions, regardless of their profession, using the online survey method. The scales used in this study are emotional labor, work engagement, and work meaning scales. The 10-item business meaning scale developed by Steger et al. (2012) is used to measure the meaning of the work. Emotional labor scale, which consists of 14 items, was adapted to the scales of Kruml and Geddes (2000) and Grandey (2003) has been developed by Diefendorff et al. (2005). The Utrecht Work Engagement Scale (UWES17), which was developed by Schaufeli et al., Was used as the scale of work engagement. As a result of the regression analysis, it was seen that the meaning of the job had a partial positive effect on the work passion. It has been determined that acting sincerely, which is one of the sub-dimensions of emotional labor, has a positive partial effect on work engagement.