The integration of dynamic assessment and think-aloud method for increasing students' reading comprehension awareness
Öğrencilerin okuma farkındalığını geliştirmek için dinamik değerlendirme ve sesli düşünme metodunun birleşimi
- Tez No: 660541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinamik değerlendirme, sesli düşünme metodu, müdahaleci yaklaşım, okuma anlama becerileri, Testing-the-Limits yaklaşımı, Dynamic assessment, the Think-Aloud method, the interventionist approach, reading comprehension skill, Testing-the-Limits approach
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Temelini Vygotsky'nin sosyokültürel teorisinden alan dinamik değerlendirme, araştırmacıların üzerinde çalıştığı nispeten yeni bir yaklaşımdır. Dinamik değerlendirme eğitim alanında kırk yıldan fazla süredir çalışılmasına rağmen, konuyla ilgili çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu yüzden bu çalışmanın amacı; öğretme ve değerlendirme terimlerinin karşılıklı yönü üzerindeki mevcut bilgiyi genişletmektir. Diğer bir deyişle, bu çalışma bir aracının öğretme ve değerlendirme süreçlerini bütünleştirerek öğrencilere yardım etmesiyle; öğrencilerin okuma kavrama becerilerinin gelişime açık olduğunu ileri sürer. Araştırmacı öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmek için sadece dinamik değerlendirmeyi kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda sesli düşünme metodunu da sürece dahil ederek; katılımcıların bilişsel yönünü derinlemesine gözlemek istemiştir. Farklı bölümlerden ve seviyelerden altı üniversite öğrencisi katılımcı olarak seçilmiştir. TOEFL hazırlık kaynağı olarak hazırlanmış sekiz okuma metni bu katılımcılara sunulmuştur. Aracılık süreçleri boyunca katılımcıların verdikleri cevaplara nasıl ulaştıklarının savunmaları beklenmiştir. Katılımcıların toplam elde ettiği puanlar verdikler doğru cevap sayılarına ve bu cevapların veriliş sırasına göre hesaplanmıştır. Araştırma nitel yöntem araştırma tekniğiyle, otuz iki saatlik veriyi analiz etmiş ve bu çalışma öğrencilerin okuma becerilerinin bir aracı yardımıyla gelişmeye açık olduğu yönündeki anlayışı geliştirmek için önemli bir fırsat sunmuştur. Fakat katılımcılar sesli düşünme tekniğiyle ilgili fikir birliği kuramamışlardır. Bazı katılımcılar bu tekniğin öğrencilerin düşünme sürecini kontrol etmede etkisi olduğunu düşünürken, diğer öğrenciler sesli düşünürken baskı altında hissettikleri için onları tedirgin edebileceğini öne sürdüler. Fakat sesli düşünme metodu aracıya katılımcıların nasıl düşündüğünü ilk elden gözlemlemekle ilgili önemli fırsatlar sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Dynamic assessment which takes its roots from Vygotskian Sociocultural theory is a relatively new approach that the researchers have started to study. Although dynamic assessment has been started to be used in the educational field for more than 40 years, the studies related to it are quite limited. Therefore, the aim of this study is to widen the current knowledge of the reciprocating aspect of instruction and assessment terms. In other words, the study proposes that students' reading comprehension skills are open to development through the instrument of a mediator who has helped the students by integrating instruction and assessment processes. Not only has the researcher used the dynamic assessment for improving students' reading skills, but she has also included the Think-Aloud method into the process for observing participants' cognition in depth. Six voluntary university students from different departments and proficiency levels were selected as participants. Eight reading passages prepared as TOEFL preparation sources were presented to them. During the mediation processes, the participants were expected to answer the questions by reasoning their answers. Their total scores were calculated according to the correct answer numbers and their orders. By employing qualitative modes of inquiry, thirty-two hours of data were analyzed by the researcher, and this study provides an important opportunity to advance the understanding that students' reading skills are open to improvement with the help of a mediator. However, the participants could not build a consensus about the efficacy of the Think-Aloud method. Whereas some of them claimed that it helped students to monitor their thought processes, the other participants proposed that this method could make them nervous because of the feeling of being under pressure. However, the Think-Aloud method provided the mediator important opportunities for observing the participants' way of thinking at first hand.