Bitcoin'in fiyat dinamiklerinin belirleyicileri: Bir zaman seri yaklaşımı
The determinants of Bitcoin's price dynamics: A time series approach
  1. Tez No: 660575
  2. Yazar: BUĞRA İSLİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF CERGİBOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Kripto Para, Blokzincir, GARCH, ARDL, Bitcoin, Crypto currency, Blockchain, GARCH, ARDL
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
En ilkel çağlardan günümüze kadarki süreçte insanlar ihtiyaçlarını karşılamak adına alışveriş yapmış ve bunu yapmak için de farklı ödeme yöntemleri geliştirmiştir. Bu ödeme yöntemlerinin neredeyse tamamı merkezi otoritelerin kontrolü altındaydı. Ancak 2008 yılında yaşanan küresel krizle birlikte merkezi otoritelerin bu ödeme araçları üzerindeki rolü sorgulanmış ve bunun sonucunda da 2008 yılının kasım ayında Satoshi Nakamoto tarafından merkezi olmayan Bitcoin dijital para sistemi hayata geçirilmiştir. Çalışmamızın amacı, 28/5/2017 ve 31/5/ 2020 dönemleri arasında yer alan haftalık veriler kullanılarak Bitcoin fiyatları ile ABD Tahvili, Google Trendler, Altın, Petrol, Dolar Endeksi, Dow Jones, Ethereum, Gümüş, Hashrate, S&P 500, SSEC, VIX ve Yuan/ Dolar parametreleri arasındaki olası ilişkileri analiz etmektir. Çalışmada ayrıca FED Başkanı'nın açıklamalarının Bitcoin fiyatları üzerinde bir etkisi olup olmadığını test etmek için yeni bir değişken modele dâhil edilmiştir. Yöntem olarak ise GARCH ve ARDL modelleri kullanılmıştır. Çalışmamızda Bitcoin fiyatları ile Altın, Petrol, Ethereum, Hashrate, Google Trendler, Yuan/Dolar ve Gümüş arasında pozitif ilişkilerin, ayrıca Bitcoin fiyatları ile Dolar Endeksi, VIX ve ABD Tahvilleri arasında ise negatif ilişkilerin olduğu görülmüştür. Ayrıca GARCH modeli için FED ve S&P 500 değişkenlerinin de Bitcoin fiyatları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
January, 2021In the period from the primitive ages to the present, people have made shopping to meet their needs and have developed different payment instruments to do this. Almost all of these payment instruments were under the control of central authorities. However, with the global crisis in 2008, the role of central authorities on these payment instruments was questioned, and as a result, the decentralized Bitcoin digital money system was implemented by Satoshi Nakamoto in November 2008. The aim of our study is to analyze the possible relationships between Bitcoin price and US Bond, Google Trends, Gold, Oil, Dollar Index, Dow Jones, Ethereum, Silver, Hashrate, S&P 500, SSEC, VIX and Yuan / Dollar. In the study, weekly data for the 28/5/2017 and 31/5/2020 periods are used as the analysis period. In the study, a new variable has also been included in the model to test whether the FED President's statements have an effect on Bitcoin prices. GARCH and ARDL models were used as methods in the study. In our study, it has been observed that there are positive relations between Bitcoin price and Gold, Oil, Ethereum, Hashrate, Google Trends, Yuan / Dollar and Silver, as well as negative relationships between Bitcoin price and Dollar Index, VIX and US Bonds. In addition, for the GARCH model, it was concluded that the FED and S&P 500 variables are also effective on Bitcoin price.