Üç farklı ağız içi molar distalizasyon yönteminin sonlu elemanlar metoduyla incelenmesi
Evaluation of three different intra-oral molar distalization techniques with finite element analysis
- Tez No: 660584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDAGÜL BİLGİÇ ZORTUK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Molar distalizasyonu, Sonlu elemanlar analizi, Pendulum, AMDA, Bukkal mini vida, Molar distalization, Finite element analysis, Pendulum, AMDA, Buccal
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Giriş ve amaç: Bu çalışmanın amacı, üç farklı molar distalizasyonu yönteminde ortaya çıkan stres değerlerinin ve dişlerde meydana gelen yer değiştirme miktarlarının sonlu elemanlar analizi (SEA) ile incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmada, palatinal bölgeden uygulanan konvansiyonel Pendulum aygıtı, palatinal bölgeden uygulanan mini vida destekli AMDA aygıtı ve bukkal kemiğe uygulanan mini vida ile üç farklı molar distalizasyon senaryosu oluşturulmuştur. Molar dişlere uygulanan distalizasyon kuvvetleri sonucu oluşan stresler ve yer değiştirme değerleri SEA ile incelenmiştir. Bulgular: Her üç senaryoda meydana gelen stres değerlerinin fizyolojik sınırlar içerisinde olduğu ve distalizasyon için uygun olduğu görülmüştür. Tüm senaryolarda birinci molar dişlerde meydana gelen en yüksek Von Mises değerleri kuvvetin uygulandığı bölgede ölçülmüştür. Birinci ve ikinci senaryoda birinci molar dişlerde meydana gelen en yüksek Von Mises değerlerinin palatinal tüberküllerde, üçüncü senaryoda bukkal tüberküllerde olduğu ve tüm senaryolarda en düşük Von Mises değerlerinin bukkal kök uçlarında olduğu görülmüştür. Sonuç: Pendulum ve AMDA ile yapılan distalizasyonda birinci molarlarda distobukkal rotasyon, bukkal mini vida ile yapılan distalizasyonda meziobukkal rotasyon görülmüştür. AMDA ile yapılan distalizasyonda diğer senaryolara göre birinci molarların daha paralel hareket ettiği gözlenmiştir. Bukkal mini vida ile yapılan distalizasyonda diğer senaryolara göre daha fazla molar ekstrüzyonu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The aim of this study was to evaluate the stress values and the tooth displacement amounts that occur in three different types of molar distalization techniques using finite element analysis (FEA). Material and method: In this study, a finite element model was created and three different distalization modalities were modified: Distalization with the palatal conventional Pendulum device, mini-screw supported AMDA distalization device and a distalization mechanic using buccal mini-screw. The stresses and displacement values resulting from the distalization forces applied to molar teeth were examined through finite element analysis. Results: In all three scenarios, it was observed that stress values occurred were within physiological limits and suitable for distalization. The highest Von Mises values occurred in the upper first molar teeth were measured in the region where the force was applied. In the first and second scenarios, the highest Von Mises stress values of the upper first molar teeth were found on palatinal cusps; in the third scenario, the highest Von Mises stress values were found on the buccal cusps of molar teeth and in all scenarios, the lowest Von Mises stress values were found on the buccal root apex of molar teeth. Conclusion: Distobuccal rotation of the upper first molar teeth was occurred during distalization with both the Pendulum and AMDA, mesiobuccal rotation of the upper first molar teeth was occured in the third scenario. Upper first molars moved more parallel with AMDA compared to the other scenarios. In the distalization with buccal mini-screw showed more molar extrusion compared to the other scenarios.