Kadın girişimciliğini etkileyen motivasyonel faktörler: Konya ili örneği
Motivational factors affecting female entrepreneurship: The case of Konya province
  1. Tez No: 660665
  2. Yazar: ÖZGE BETÜL KIRÇİCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN AYTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Motivasyon, Motivasyonel Faktörler, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Motivation, Motivational Factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Girişimcilik ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişimlerine etki eden en önemli faktörlerden biridir. Özellikle söz konusu kadın girişimciliği olduğunda girişimciliğe verilen değer ve önem daha da artmaktadır. Bu çalışmanın amacı motivasyon kavramı ile kadın girişimciliğini bir arada değerlendirerek, kadınları girişimci olmaya sevk eden motivasyon faktörlerini ortaya koymak ve elde edilen motivasyonel faktörlerin kadın girişimciliği üzerindeki öneminin anlaşılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda girişimcilik, kadın girişimciliği ve motivasyon kavramları çeşitli yönleriyle incelenmiş, kadın girişimciliği açısından motivasyonun önemi ve kadın girişimciliğini etkileyen motivasyonel faktörler ele alınmıştır. Araştırmanın ana kütlesini Konya ilinde faaliyette bulunan bilinçli kadın girişimciler oluşturmaktadır. İletişim kurulan kadın girişimcilere yüz yüze ve internet tabanlı anket formu uygulanmıştır. Elde edilen anket formlarından 188 tanesi değerlendirmeye uygun bulunmuştur. Araştırma sonucunda kadınları girişimciliğe motive eden en önemli faktörün kendini gerçekleştirme isteği, kadınları girişimciliğe en az motive eden faktörün ise cam tavan sendromu olduğu, motivasyonel faktörlerin kadın girişimcilerin yaş değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is one of the most important factors affecting the economic and social development of countries. Especially when it comes to women entrepreneurship, the value and importance get even more. The aim of this study is to evaluate the concept of motivation and women entrepreneurship together, to reveal the motivational factors that encourage women to become entrepreneurs and to provide understanding of the importance of the motivational factors obtained on women entrepreneurship. In this context, the concepts of entrepreneurship, women entrepreneurship and motivation were examined in various aspects, the importance of motivation in terms of women entrepreneurship and motivational factors affecting women entrepreneurship were. The main groundmass of the research consists of women entrepreneurs operate in Konya. A face-to-face and internet-based questionnaire was applied to women entrepreneurs contacted. 188 of the questionnaire forms obtained were found suitable for evaluation. As a result of the research it was determined that the most important factor motivating women to entrepreneurship was the desire to realize yourself , the least factor motivating women to entrepreneurship was glass ceiling syndrome, that motivational factors differ statistically significant according to age variable of women entrepreneurs.