Suriyeli ve Türk öğrencilerin karma olarak öğrenim gördüğü sınıflarda sınıf öğretmenlerinin kültürel çeşitlilik için öğretmen yeterliği algıları
Classroom teachers' perceptions of teacher competence for cultural diversity in classrooms where Syrian and Turkish students study together
- Tez No: 660690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARTINA RIEDLER ERYAMAN, PROF. DR. MUSTAFA YUNUS ERYAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenleri, Kültürel Çeşitlilik, Öğretmen Yeterliliği, Suriye, Classroom Teachers, Cultural Diversity, Teacher Competence, Syria
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Suriyeli ve Türk öğrencilerin beraber okuduğu sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin kültürel çeşitlilik için öğretmen yeterliği algılarını tespit etmek ve durumu ortaya koymaktır. Araştırmaya katılan öğretmenlere Amaç, Burak ve Dursun (2017) tarafında Türkçeye uyarlanan“Sınıf İçi Kültürel Çeşitlilik İçin Öğretmen Yeterlilik Ölçeği”ve demografik bilgilerin belirlenmesi için“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep il merkezinde sınıfında Suriyeli ve Türk öğrencilerin karma olarak eğitim gördüğü sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Gaziantep il merkezinde görev yapan basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilmiş 362 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin kültürel çeşitlilik için öğretmen yeterlik algıları yaş, cinsiyet ve mesleki kıdem yönünden araştırılmıştır. Verilerin analizinde nicel analiz yöntemleri kullanılmıştır. SPSS 25 paket programı yardımıyla ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık gibi betimsel istatistik yöntemleri, ilişkisiz örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin sınıf içi kültürel çeşitlilik için öğretmen yeterlik algılarının orta değerin üzerinde bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin“Sınıf İçi Kültürel Çeşitlilik İçin Öğretmen Yeterlik Algıları”nın“cinsiyet”,“yaş”ve“mesleki kıdem”e göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the perceptions and reveal the situation of teacher competence for cultural diversity of teachers working in classes where Syrian and Turkish students study together. The teachers who participated in the study were implemented the“Teacher Competence Scale for In-Class Cultural Diversity”adapted to Turkish by Amaç, Burak and Dursun (2017) and a personal information form for the identification of demographic information. The frame of the study consists of the classroom teachers in the city center of Gaziantep, where Syrian and Turkish students study together. The sample of the study consisted of 362 classroom teachers working in Gaziantep city center, selected through simple random sampling. Teacher competence perceptions for cultural diversity of participating classroom teachers were investigated in terms of age, gender and professional seniority. The quantitative analysis method was used in the analysis of the data. Descriptive statistical methods such as mean, standard deviation, skewness and kurtosis, unrelated sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used with the help of SPSS 25 package program. As a result of the research, it was determined that the teacher competence perceptions of the classroom teachers for cultural diversity in the classroom were above the middle value. In addition, it was determined that the“Perceptions of Teacher Competence for In-Class Cultural Diversity”of classroom teachers did not differ significantly according to“gender”,“age”and“professional seniority”.