Modern Tunus edebiyatında kısa öykü ve 'Alî ed-Dû'âcî (1909-1949)'nin Sehirtu Minhu el-Leyâlî adlı öykü koleksiyonunun tahlili
The short story in modern Tunisian literature and the analysis of 'Alî ed-Dû'âcî's story collection Sehirtu Minhu Leyâlî
- Tez No: 660733
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Tunus Edebiyatı, Öykü, Kısa Öykü, Kısa Hikâye, Alî ed-Dûâcî, Modern Tunisian Literature, Story, Short Story, Alî al-Dû'âjî
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tezde, XVIIII. Yüzyılın reformist hareketleriyle karmaşık bir şekilde ortaya çıkan modern Tunus edebiyatı ve XX. yüzyıl başlarında tanık olduğu önemli edebî gelişmeler verilmeye çalışılmıştır. Fransa'nın ülkede uyguladığı politikalara karşı direniş gösteren ülkenin önde gelen aydın ve yazarlarının, bağımsızlık adına sesini duyurmak üzere kaleme aldıkları ürünler incelenmiştir. Yayın yoluyla edebiyatı araç olarak kullanmaları ve sanatsal değerde eserler ortaya koymaları üzerinde durulmuştur. Zamanla modern anlamda ortaya çıkan edebî türlerden tiyatro, roman ve özellikle de kısa öykünün geçirdiği aşamalara yer verilmiş ve öne çıkan öykü yazarları ve eserleri de ele alınmıştır. Modern Tunus'ta kısa öykünün en önemli temsilcilerinden olan 'Alî ed-Dûâcî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir ve Sehirtu minhu el-Leyâlî adlı öykü koleksiyonunun tahliline yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, modern Tunisian literature, which emerged in a complex with the reformist movements of the XVIIII. century, and the important literary developments that it witnessed in the early XX. century are tried to be given. The products written by the leading intellectuals and writers of the country, who resisted against the policies implemented by France in the country, to make their voices heard in the name of independence were examined. It was emphasized that they use literature as a tool and produce works of artistic value through publication. The stages of the theater, novel and especially the short story, which are among the literary genres that have emerged in the modern sense over time, are included and prominent story writers and their works are also discussed. Information about the life, literary personality and works of 'Alî al-Dû'âjî, one of the most important representatives of the short story in modern Tunisia, was given and the analysis of the story collection named Sahirtu minhu al-Layâlî was included.