Acil servise başvuran metil alkol zehirlenmelerinin 5 yıllık retrospektif analizi
5 year retrospective analysis of methyl alcohol poisoning admitted to the emergency department
- Tez No: 660759
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Alkol, Metanol, Toksik, Zehirlenme, Alcohol, Emergency Department, Intoxication, Methanol, Toxic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamız kapsamında, son 5 yıl içerisinde kliniğimize başvuran metil alkol zehirlenmesi vakalarını analiz etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz bilgi yönetim sistemini ve arşiv dosyalarını kullanarak son 5 sene içerisinde kliniğimize başvuran vakaların özgeçmişlerini, vital bulgularını, klinik özelliklerini ve laboratuvar bulgularını kaydettik. Bulgular: Çalışma kapsamında 72 vakanın bilgileri değerlendirilmiştir. Metil alkol zehirlenmesinden etkilenen vakaların büyük çoğunluğunu erkek cinsiyettekiler oluşturmaktadır. Ortalama yaş 51 civarında tespit edilmiştir. Vakaların 13'ü psikotrop ilaç kullanmakta idi. 4 vakanın hipertansiyon ve 4 vakanın diyabetes mellitüs tanısı mevcut idi. Vakanın özgeçmiş bilgileri ile prognozu açısından anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Dış merkezden sevk edilen vakalara göre direkt olarak kliniğimize başvuran hastaların ölüm oranları anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Hayatını kaybeden vakaların daha hipotansif olduğu ve satürasyonlarının daha düşük olduğu gözlenmiştir. Sıvı replasman tedavisi dışında en çok uygulanan tedavi yöntemi hemodiyaliz olup; hemodiyaliz ve folik asit tedavisi uygulanan vakalarda ölüm oranının daha az olduğu görülmüştür. 48 vakada göz bulgusu mevcudiyeti tespit edilmiştir ve göz bulgusu mevcudiyeti ile laboratuvar bulguları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç: Metanol zehirlenme vakalarında hızlı tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Vakanın vital bulguları, laboratuvar bulguları ve uygulanan tedavi yöntemleri prognoz açısından özellikle önemli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
5 Year Retrospective Analysis of Methyl Alcohol Poisoning Admitted to the Emergency Department Objective: Within the scope of our study, we aimed to analyze the cases of methanol poisoning who applied to our clinic in the last 5 years. Material and Method: Using our hospital information system and archive files, we recorded the patient's history, vital signs, clinical features and laboratory findings of the cases who applied to our clinic in the last 5 years. Results: Within the scope of the study, the information of 72 cases were evaluated. The vast majority of cases affected by methyl alcohol intoxication are male. Average age has been determined around 51 years. Thirteen of the cases were using psychotropic drugs. 4 cases had hypertension and 4 cases had diabetes mellitus diagnosis. There was no significant relationship between the background information of the case and its prognosis. The mortality rates of patients who applied directly to our clinic were found to be significantly lower than those referred from an external hospital. It was observed that the cases who died were more hypotensive and had lower saturation. Hemodialysis is the most commonly used treatment method other than fluid replacement therapy; It was observed that the mortality rate was lower in cases who received hemodialysis and folic acid treatment. The presence of ocular findings was detected in 48 cases, and no significant relationship was found between the presence of ocular findings and laboratory findings. Conclusion: Rapid diagnosis and treatment is very important in methanol poisoning cases. The vital signs, laboratory findings and treatment methods of the case seem particularly important in terms of prognosis.