Arap Baharı ve Müslüman Kardeşler Hareketi'ne etkisi
The Arap Spring and its effecks on Muslim Brotherhood Movement
- Tez No: 660810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF OLGUN KÖZLEME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Mısır, Siyasal İslam, Müslüman Kardeşler, İhvan-ı Müslimin, Arab Spring, Egypt, Political Islam, Muslim Brotherhood, Ihvan-i Muslimin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ortadoğu Bölgesi, asırlarca dünya siyasetinin ve dinin merkezi konumunda, girift dengelerin ve ilişkilerin olduğu bir coğrafya olmuştur. Bölge için yakın tarihin en önemli hadisesi fitili Tunus'ta ateşlenen ve birçok ülkeye sıçrayan Arap Baharı olayları olmuştur. 17 Aralık 2010'da Tunus'un Sidi Bu Zeyd şehrindeki seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin polisin kötü muamelesini protesto ederek kendisini ateşe vermesi“Arap Baharı”isimli sürecin kıvılcımını parlatmıştır. Süreç içerisinde yaşananlar Arap dünyasında bugüne kadar yaşanan en ciddi değişiklikler olarak nitelendirilmektedir. Öfke fitilini ateşleyen olay, Arap coğrafyasındaki kitleleri ekmek, onur ve özgürlük talepleriyle sokağa dökmüştür. Protestolar, çoğu rejimin çökmesi veya iç savaşa sürüklenmesiyle sonuçlanmıştır. Arap Baharı'nın ikinci durağı Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan halk hareketleri üç hafta gibi kısa sürede 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarının sonunu getirmiştir. Mübarek'in görevi bırakmasının ardından yapılan ilk demokratik seçimlerde, Müslüman Kardeşler'in kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı Muhammed Mursi, Mısır'ın 5. Cumhurbaşkanı olmuştur. Abdülfettah Sisi başkanlığındaki cunta ise Mursi'yi 2013'te askeri darbe ile devirmiştir. Süreçle birlikte yaşanan devrimlerin iktidara getirttiği ya da koalisyon ortağı yaptığı Müslüman Kardeşler yanlısı hareketler zamanla ulusal güvenlik tehdidi olarak kabul edilmiştir. Mısır'da ise yönetimin Müslüman Kardeşler'e karşı baskıları artarak devam etmektedir. Bu bağlamda çalışmada Arap Baharı'nın Müslüman Kardeşler Hareketi üzerindeki etkileri anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Middle East Region, which has been the home for many ancient civilizations, has also been the center of world politics and religion for centuries, and a geographical area of intricate balance and relations. The most important event in recent history in this region was the Arab Spring events, which were fired in Tunisia, and which spread to many countries. On December 17, 2010, Mohammed Buazizi, who was a peddler in the city of Sidi Bu Zeyd of Tunisia, set himself on fire in protest of police mistreatment, and sparked a process called the“Arab Spring”. What happened in the process has been described as the most serious changes in the Arabian World until our present day. The event, which ignited the fuse of the anger, sent the masses in the Arabian geographical areas on streets with demands of bread, honor, and freedom. The protests resulted in the collapse of most regimes, which were otherwise dragged into civil war. The second stop of the Arab Spring, which denote the popular movements that began on January 25, 2011 in Egypt, caused the end of 30-year Hosni Mubarak reign in as few as three weeks. In the first democratic elections after Mubarak left office, Mohammed Mursi, the head of the Freedom and Justice Party that was established by the Muslim Brotherhood, became the 5th President of Egypt. However, the junta that was headed by Abdel Fattah Sisi overthrew Mursi in a military coup in 2013. Pro-Muslim Brotherhood movements, which were made to become coalition partners, or which were brought to power, were eventually considered a national security threat over time. The pressures of the administration on the Muslim Brotherhood continues to grow in Egypt. In this context, the effects of the Arab Spring on the Muslim Brotherhood Movement will be dealt with in the present study.