Seramiğe kinetik yaklaşım
Kinetic approach to ceramics
- Tez No: 660890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJDE YÜCEL COŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kinetik, Devinim, Seramik, Heykel, Hareket
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Fizik ve kimya alanında hareketi tanımlamak maksadıyla kullanılan kinetik, 1960'lardan itibaren sanat nesnelerinin konusu haline gelmeye başlamıştır. Günlük kullanım nesnelerinin sanat yapıtlarında yer almaya başlaması, gerçek hareketin statik bir heykele nasıl aktarılacağı sorusunun sanatta kalıcı bir tema haline gelmesi, hıza ve harekete duyulan tutku, kinetik heykelin ortaya çıkışı ve gelişimini sağlayan unsurların başında gelmektedir. Konstrüktivist sanatçı Naum Gabo ve Antnoney Persver'in Gerçekçi Monifesto'suyla ilkeleri ortaya konan kinetik heykel, öncü sanatçıların mirasları ve 21. yüzyılın ürünü olan bilgi devrimi ile günümüzde gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Yapılan bu tez çalışması ile, kinetik heykelde değişen görsel dilin yolculuğu, kullanılan malzemeler ve teknikler araştırılmıştır. Doğal yollar, seyirci müdahalesi, ışık etkisi, makine yardımı ve optik yanılsama gibi yöntemlerin sanatçılar tarafından farklı şekillerde yorumlanarak hayata geçirildiği çeşitli örneklere yer verilmiştir. Tarih boyunca üç boyutlu eserlerin üretilmesinde ve heykel yapımında kullanılan malzemelerden biri olan seramik ile kinetiğin ne şekilde ve hangi tür ek materyeller kullanılarak bir araya getirilebileceği, kinetik heykeller üreten sanatçıların eserleri kapsamında incelenmiş, kişisel atölye çalışmaları ve sürece dair tecrübeler tez metnine aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kinetic, which is used to describe movement in the field of physics and chemistry, has started to become the subject of art objects since the 1960s. The fact that objects of daily use have started to take place in works of art, the question of how to transfer real movement to a static sculpture has become a permanent theme in art, the passion for speed and movement are the main factors that led to the emergence and development of kinetic sculpture. Kinetic sculpture, whose principles were revealed with the Realistic Monifesto of Constructivist artists Naum Gabo and Antnoney Persver, continues to develop today with the heritage of pioneering artists and the information revolution that is the product of the 21st century. With this thesis, the journey of changing visual language, materials and techniques used in kinetic sculpture were investigated. Various examples are included in which methods such as natural trails, audience assistance, light assistance, machine assistance and optical illusion are interpreted and implemented by artists in different ways. How and what kind of additional materials can be combined with ceramics and kinetics, one of the materials used in the production of three-dimensional works and sculpture throughout history, has been examined within the scope of the works of artists who produce kinetic sculptures, Personal workshops and process experiences have been tried to be transferred to the thesis text. Kevwords: Kinetic, Motion, Ceramic, Sculpture, Movement