Trombositten zengin plazma/fibrin ve trikalsiyumfosfat'ın sıçanlarda vertebral füzyon üzerine etkileri
The effects of platelet rich plasma / fibrin and tricalsium phosphate on vertebral fusion in rats
  1. Tez No: 660899
  2. Yazar: ALPER AKKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN CİHAN DÜLGEROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten Zengin Plazma/Fibrin, Trikalsiyumfosfat, Spinal Füzyon, Platelet Rich Plasma/Fibrin, Tricalciumphosphate, Spinal Fusion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı sıçanlarda vertebral füzyon modelinde trombositten zengin plazma (TZP), trombositten zengin fibrin (TZF) ve trikalsiyumfosfat (TCP)'ın füzyona etkisini araştırmaktır. YÖNTEM: Ortalama ağırlıkları 250-300 gram olan, 8-10 haftalık, 52 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. 10 adet sıçan TZP ve TZF numuneleri hazırlanmak üzere donör olarak ayrıldı. Kalan 42 sıçan altı ayrı gruba bölündü. Grup I; Kontrol, Grup II; sadece TZP, Grup III; sadece TZF, Grup IV; sadece TCP, Grup V; TCP+TZP, Grup VI; TCP+TZF olacak şekilde rastgele altı grup oluşturuldu. Tüm sıçanların L4-L6 vertebralarına dekortikasyon oluşturulduktan sonra spinal füzyon uygulandı. Tüm gruplar 8. haftanın sonunda sakrifiye edildi. Gruplara yapılan füzyonların sonuçlarının değerlendirilmesi Emery'nin histolojik skorları ve Lenke'nin radyolojik skorları ile yapıldı. BULGULAR: Sekizinci haftanın sonunda, histolojik skorlara bakıldığında; 2. 3. 5. ve 6. grubun sonuçlarında kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı fark bulundu(p0,05). 5. ve 6. grup arasında anlamlı fark olmasa da diğer gruplar ile karşılaştırıldığında sonuçların daha iyi olduğu gözlendi. Radyolojik skorlara bakıldığında ise; kontrol grubuna göre diğer tüm grupların sonuçları anlamlı bulundu(p0,05). SONUÇ: TZP, TZF ve TCP vertebral füzyonu artıran ajanlardandır. Ayrıca TZP ve TZF; TCP ile kombine edildiğinde daha güçlü bir füzyon elde edildiği görülmüştür. Kombine tedavide daha başarılı sonuç alınmasını, osteoindüktif ve osteokondüktif etkinin birlikte uygulanmasından kaynaklandığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to investigate the effect of platelet rich plasma(PRP), platelet rich fibrin(PRF) and tricalciumphosphate(TCP) on vertebral fusion in a rat model. METHOD: 52 male Sprague Dawley rats with an average weight of 250-300 gr, 8-10 weeks old were used. To prepare PRP and PRF samples 10 rats were separated as a donors. Other 42 rats were randomly divided into six separate groups. Group I; Control, Group II; only PRP, Group III; only PRF, Group IV; only TCP, Group V; TCP + PRP, Group VI; TCP + PRF. Spinal fusion was performed to L4-L6 vertebra of all rats after decortication. All the groups were sacrificed at the end of the 8th week. The groups were evaluated with Emery's histological scores and Lenke's radiological scores. RESULTS: At the end of the eighth week in terms of histological scores, a statistically significant difference was found between the groups of 2,3,5,6 compared to the control group (p0,05). Although the 5th and 6th groups did not differ significantly, the results were better when compared with the other groups. Regarding radiological scores; the results of all other groups were found to be significant compared to the control group(p0,05). CONCLUSION: Our study has shown that PRP, PRF and TCP can be agents that increase vertebral fusion. It has also been observed that a stronger fusion is obtained when PRP and PRF are combined with TCP. We think that the more successful results in combined theraphy are due to the combined application of osteoinductive and osteoconductive effects.