Tavşan kalvaryal kemik defektlerinde trombositten zengin fibrinin yeni kemik oluşumundaki etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of platelet rich fibrin on new bone formation in rabbit calvarial bone defects
- Tez No: 359699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT YOLCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, hidroksiapatit/beta-trikalsiyum fosfat, kalvaryal defekt, mikro bilgisayarlı tomografi, tavşan, Platelet rich fibrin, hydroxyapatite/ beta-tricalcium phosphate, calvarial defect, micro computed tomography, rabbit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı; trombositten zengin fibrinin (TZF) tek başına ve hidroksiapatit (HA)/beta-trikalsiyum fosfat (βTCP) ile birlikte kullanıldığında yeni kemik oluşumundaki etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada toplam 20 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Her tavşanın kalvaryumuna dört adet 6mm çapında standart defektler açıldı. Defektlerden birisi kontrol, diğer üçü ise deney grubu olarak planlandı. Deney gruplarına ise sırasıyla TZF, HA/βTCP ve TZF ile HA/βTCP karıştırılarak uygulandı. Hayvanların yarısı 4. hafta diğer yarısı ise 8. hafta sonunda sakrifiye edildi. Tavşanlardan elde edilen numunelerin mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) ile görüntüleri alındıktan sonra histolojik ve histomorfometrik analizleri yapıldı. Histomorfometrik incelemelere göre kontrol grubu hariç tüm gruplarda 8. haftadaki yeni kemik oluşumundaki artış miktarı 4. haftadan istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Mikro-BT analizlerine göre tüm gruplarda 8.haftadaki yeni kemik oluşumundaki artış miktarı 4. haftadan istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Her iki inceleme metodunda sadece TZF ve sadece HA/βTCP kullanılan gruplarda 4. ve 8. haftalarda yeni kemik oluşumundaki artış miktarı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bulundu. TZF ile HA/βTCP'nin birlikte kullanıldığı grupta ise 4. ve 8. haftalarda yeni kemik oluşumundaki artış miktarı diğer tüm gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak TZF tek başına ve HA/βTCP ile birlikte karıştırılarak kullanıldığında yeni kemik oluşumunu artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the effectiveness of platelet-rich fibrin (PRF) on bone regeneration when used alone or in combination with hydroxyapatite (HA)/beta-tricalcium phosphate (βTCP). 20 New Zeland rabbits were used in the study. On the calvarium of each rabbit, 4 standarized defects, 6-mm in diameter, were created. One of the defects was used as control and the other three were used as experimental groups. Experimental defects were filled with PRF, HA/βTCP and PRF mixed with HA/βTCP. Half of the rabbits were sacrificed at 4th week and other half sacrificed at 8th week. After micro-computed tomography (micro-CT) scanning, the samples were sent for histological and histomorphometric analysis. Histomorphometric analysis showed that increase in new bone formation at 8th week was statistically significant in all groups except control group in comparison to the new bone formation at 4th week. Micro-CT analysis showed that increase in new bone formation at 8th week was statistically significant in all groups in comparison to the new bone formation at 4th week. Histomorphometric and micro-CT analysis showed that both PRF and HA/βTCP significantly increased new bone formation in comparison to the control group at 4th week and 8th week. When PRF was used in combination with HA/βTCP, a further significant increase in new bone formation was observed at 4th week and 8th week compared with that when PRF or HA/βTCP was used alone.To conclude, PRF increases new bone formation either alone or in combination with HA/βTCP.