The historical process of social democracy in Turkey
Türkiye'de sosyal demokrasinin tarihi
- Tez No: 660931
- Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal demokrasi, Türkiye'de sosyal demokrasi, Avrupa'da Sosyal demokrasi, Social Democracy, Social Democracy in Turkey, Social Democracy in Europe
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Sosyal demokrasi ilk ideolojik kökenlerinin ortaya çıktığı 150 yıl öncesinden beridir birçok ülkede farklı değişimler geçiren ve toplumları, sosyal, siyasal ve kültürel olarak etkileyip değişim yaratan bir akım ve ideolojidir. Sosyolojik açıdan bakıldığında bir ideoloji veya akımın ortaya çıkması için toplumda bununla ilgili bir gerekliliğin ve ihtiyacın olması gerekmektedir. Çeşitli gelişmelerden dolayı toplumun içine girdiği durum veya karşılaştığı sorunlara cevap veya çözüm olarak bir akım ve ideoloji ortaya çıkmış ve zamanın ruhuna uygun olarak şekillenmiştir. Sosyal demokrasi kavramının ortaya çıkışı da aynen bu şekilde gerçekleşmiştir. Burjuva devrimlerinin gerçekleşmesi, bunun sanayi devrimini doğurması, liberal düşünce yapısının toplumlara yansıması ve sanayi devriminin sonucu olarak ortaya çıkan emeği ile hayatını kazanan kitlelerin yaşadığı zorluklar neticesinde bir akıma ve ideolojiye ihtiyaç duyulmuştur. Sosyalizm ve Marksizm'den esinlenilerek birçok farklı ülkede ve birçok farklı ekol tarafından yorumlanan ve ortaya çıkan bu yeni anlayışı oluşturan temel güdü Sanayi Devrimi sonucunda ortaya çıkan ekonomik eşitsizliğin nasıl giderilebileceği sorunsalına cevap aramak olmuştur. İdeolojik kökenlerini aksine kapitalist sistem veya burjuvazi ile çatışma ortamında karşı karşıya gelmekten kaçınan ve çatışma ortamı yerine soruna çözüm arayan bu yeni akım (sosyal demokrasi) toplumda oluşan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal sorunlara da çözüm arama yoluna gitmiştir. Temel amaç işçi sınıfının içinde bulunduğu sadece ekonomik olumsuzlukları değil tüm olumsuzlukları ortadan kaldırarak liberal ekonomik sistemin getirilerinin daha eşit dağılması için oluşan bir ideolojidir. Avrupa'da İngiltere, Almanya ve İsveç ile değişik şartlarda anlayışlar gelişmiş ve sosyal demokrasi toplumun yaşadığı her soruna karşılık dönemsel olarak kendisini yenilemiş ve değiştirmiştir. Türk topraklarına bakıldığında ise, ilk sosyal demokrat düşünce yapısının işaretleri Tanzimat döneminde görülebilir. Türkiyenin bu konudaki en büyük farkı ise erken cumhuriyet döneminde toplumsal talep olmamasına rağmen sosyal demokrasi Kemalist düşüncenin içerisinde Türk toplumunun hayatına girmiştir. Sanayi Devrimi gerçekleşmediği için Avrupa'dakine paralel olmasa da Türkiye'de de sosyal demokrasi gerek siyasilerin gerekse toplumsal ihtiyaçlara göre farklı bir şekilde de olsa gelişim ve değişim göstermiştir. Bu doktora tezinde sosyal demokrasi kavramının dünyada ortaya çıkışı ve Türkiye'de sosyal demokrasi kavramının nasıl ortaya çıktığı ve nasıl geliştiği incelenecektir? Bununla birlikte şu sorulara cevap aranacaktır: Türkiye'de sosyal demokrasinin gelişimi Avrupa ile paralellik göstermekte midir? Türkiye'de sosyal demokrasi kaç kere dönüşüm geçirmiştir?
Özet (Çeviri)
Social democracy is a movement and ideology that has undergone various changes in many countries since its first ideological origins emerged 150 years ago and has created change by having social, political and cultural impacts on societies. From a sociological point of view, there must be a need and necessity in a society for the emergence of an ideology or movement. Due to various developments, a movement or ideology emerged as an answer or solution to the situation or problems faced by society and shaped in accordance with the spirit of the time. This is exactly how the concept of social democracy emerged. A need for a movement and ideology emerged after the bourgeoisie revolutions took place and this paved the way for the industrial revolution, as well as the reflection of liberal thought on societies and the difficulties experienced by people who made their living with their labor as a result of the industrial revolution. Inspired by socialism and Marxism, the main motive that constituted this new understanding emerging and interpreted in many different countries by various schools, has been to seek answers to the question of how to address the economic inequality that emerged as a result of the Industrial Revolution. Contrary to its ideological origins, this new movement (social democracy) that avoids confrontation with the capitalist system or bourgeoisie and seeks solutions to problems instead of causing conflicts, has also set out to seek solutions to the economic, social, cultural and political problems in society. The main objective is an ideology to ensure more equal distribution of the earnings of liberal economic system by eliminating not only the economic negativities of the working class but also all negative developments against the working class. In Europe, several understandings developed in the United Kingdom, Germany and Sweden under different circumstances, and social democracy has renewed and changed itself periodically in response to every problem society has experienced. When looking at Turkish territory, the signs of the first social democratic thinking can be seen during the Tanzimat Reform Era. The most evident difference of Turkey in this issue is that although there was no social demand in the early republic period, social democracy entered the life of Turkish society together with the Kemalist thought. Although it was not parallel to that in Europe since the Industrial Revolution did not take place in Turkey, social democracy has developed and changed in a different way according to both politicians and social needs in Turkey. This doctoral dissertation will analyze how the concept of social democracy emerged in the world as well as how it emerged and developed in Turkey. In addition, answers will be sought for the following questions: Does the development of social democracy in Turkey show parallelism with Europe? How many times has social democracy transformed in Turkey?