Boşanmış anneler üzerinde anksiyete bozukluğu ve depresyon incelemesi
Anxiety disorders and depression investigation on divorced mothers
- Tez No: 660940
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete Bozukluğu, Depresyon, Boşanma, Boşanmış Anne, Anxiety Disorder, Depression, Divorce, Divorced Mother
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, boşanmış kadınların annelik rollerine vurgu yapılarak, anksiyete bozukluğu ve depresyon düzeylerinin incelemesi amaçlanmıştır. Anksiyete bozukluğu ve depresyon nedenlerinin saptanması, toplumsal ve ruhsal durumun tespit edilip dü-zeltilmesi, psikolojik problemlerin iyileştirilmesinde oldukça önemli bir rol oynamak-tadır. Bu sebeple boşanma olgusu ile depresyon ve anksiyeteyi tetikleyici unsurların da karşılaştırılması araştırmanın içerisinde yer almaktadır. Araştırmanın evreni; İstan-bul, Kağıthane ilçesinde yaşayan en az okur yazar seviyesinde olan, 18-60 yaş aralı-ğında, boşanmış çocuklu kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmaya katılması gereken minimum katılımcı sayısı G*Power programıyla tespit edilmiştir. Araştırmadan ayrıla-bilecek kişilerin de olabileceği varsayılarak çalışmaya 320 kişi dahil edilmiştir. - Çalışma, İstanbul'un Kağıthane ilçesinde, Ocak 2020-Haziran 2020 tarih aralı-ğında gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara“Sosyo-Demografik Veri Formu”,“Beck Dep-resyon Ölçeği”ve“Beck Anksiyete Ölçeği”uygulanmıştır. Anket veri toplama yön-temi ile elde edilen veriler, SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Depres-yon/Anksiyete düzeyleri ile boşanma ve değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek için T-testi, Varyans Analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi kullanılmış-tır. Araştırmanın, konu üzerinde yapılacak olan yeni araştırmalara kaynak niteliğinde olması hedeflenmektedir. Sonuç olarak bu araştırmada boşanmış annelerin, depresyon ve anksiyete belir-tilerinin birbiri ile yüksek oranda ilişkili olduğu bulunmuştur. Özellikle ülkemiz gibi genç nüfusun yoğunlukta olduğu ülkelerde bu durumların ilişkisine dair çalışmalar ve boşanmış annelere yönelik bireysel, ailevi ve toplumsal programların kadınların ruh sağlığını olumlu yönde etkileyeceği ve onların gelecek yaşamlarında daha mutlu ve sağlıklı bireyler olmalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the levels of anxiety disorder and depres-sion by emphasizing the maternal roles of divorced women. Determining the causes of anxiety disorder and depression, determining and correcting the social and mental condition play a very important role in the rehabilitation of these psychological prob-lems. For this reason, the factors that trigger the divorce phenomenon, depression and anxiety have also been included in the research. According to the scale results, anxie-ty and depression levels of divorced mothers have been examined and evaluated. The universe of the research consists of divorced women with children who are between the ages of 18-60 and at least literate, living in the district of Kağıthane in Istanbul. The minimum number of participants to be included in the research was determined with the G * Power program. Assuming that there could be people who may leave the study, 320 people were included in the study. The study was carried out in the Kağıthane district of Istanbul between the dates of January 2020 and June 2020.“Socio-Demographic Data Form”,“Beck De-pression Scale”and“Beck Anxiety Scale”were applied to the sample group. Data obtained by survey data collection method was analyzed with SPSS package pro-gram. T-test, Variance Analysis (ANOVA) and correlation analysis were used to ex-amine whether there is a relationship between depression / anxiety levels and divorce and variables. It is aimed that the research will be a source for new research on the subject. As a result,in this study, it was found that depression and anxiety symptoms of divorced mothers were highly associated with each other.Especially in countries such as our country, where the young population rate is high, studies on the relation-ship of these situations and the individual, family and social programs for divorced mothers will positively affect women's mental health and help them become happier and healthier individuals in their future lives.