Akut interval antrenmanın kadın futbolcularda serum BDNF ve kortizol seviyesine etkisi
The effects of acute interval training on serum BDNF and cortisol level in female soccer players
  1. Tez No: 660955
  2. Yazar: FATMA SERDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BADE YAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: BDNF, Kadın futbolcular, Kortizol, İnterval Antrenman, BDNF, Female soccer players, Cortisol, Interval training
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç; Bu çalışmanın amacı akut interval antrenmanın kadın futbolcularda serum Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) ve kortizol seviyesine etkisini incelemektir. Materyal ve Yöntem; Çalışmaya 25 kadın futbolcu katılmıştır. Katılımcılardan antrenmana başlamadan, antrenman sonrası ve ikinci kan alımından 24 saat sonra 5 ml kan alınmıştır. Alınan kanlar 3000 rpm hızında 10 dakika santrifüj edilerek serumlarına ayrılmıştır. Serum BDNF seviyesi ELISA yöntemi ile çalışılırken, kortizol seviyesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyokimya Laboratuvarında çalışılmıştır. Bulgular; Kadın futbolcuların serum BDNF değeri ilk kan alımında 4,16 (ng/ml) antreman sonrası kan alımında 5,78 (ng/ml) ve 24 saat sonrasındaki kan alımında 4,48 (ng/ml) olarak tespit edilmiştir. Kortizol değerleri sırasıyla 8,48 (ng/ml), 9,47 (ng/ml), 9,29 (ng/ml) olarak bulunmuştur. Sonuç; BDNF ve kortizol seviyesi antrenman öncesi, antrenman sonrası ve 24 saat sonra değerleri karşılaştırıldığında rakamsal bir artış olmasına rağmen istatistiki olarak anlamlılık tespit edilmemiştir (p=0,387 ve p=0,597). Bu sonucun ortaya çıkmasında antrenmanın tipi, süresi ve şiddetinin etkili olduğu söylenebilir. Farklı egzersiz protokolleriyle serum BDNF ve kortizol seviyelerinin araştırılması yeni çalışmaların konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim; The aim of this study is to examine the effecs of acute interval training on serum Brain-derived neurotropic factor (BDNF) and cortisol level in female soccer players. Material and Method; 25 female soccer players participated in the study. 5 ml blood was drawn from the participants before starting training, after training and 24 hours after the second blood drawing. The blood drawn was separated into their serum by centrifugation for 10 minutes at 3000 rpm. While Serum BDNF level was studied with ELISA method, cortisol level was studied at Ondokuz Mayıs University Biochemistry Laboratory. Results; Serum BDNF value of female soccer players was found as 4,16 (ng/ml) at the first blood drawing, it was found as 5,78 (ng/ml) at the post-training blood drawing and as 4,48 (ng/ml) at blood drawing 24 hours later. Cortisol levels were found as 8,48 (ng/ml), 9,47 (ng/ml), 9,29 (ng/ml), respectively. Conclusion; When pre-exercise, post-exercise and 24-hour later BDNF and cortisol level values were examined, while there was a numerical increase, no statistically significant difference was found (p=0,387 and p=0,597). It can be said that the type, duration and intensity of training was effective in the emergence of this result. Investigation of serum BDNF and cortisol levels with different exercise protocols may be the subject of new studies.