Hafız Yusuf Cemil Ararat ve şiirleri
Hafız Yusuf Cemil Ararat and his poems
- Tez No: 660969
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hafız Yusuf Cemil Ararat, edebî kişilik, sanat, eserler, şiirler, inceleme, Hafız Yusuf Cemil Ararat, literary personality, art, works, poetry, analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 544
Özet
XIX. ve XX. yüzyıllar Osmanlı Devleti'nde sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel açıdan büyük değişimlerin yaşandığı zamanlardır. Devlet, XVII. yüzyıla kadar bilim ve teknolojide büyük bir gelişme göstermiştir. Fakat yüzyılın sonunda kapitülasyonların yaygınlaşması, merkezî otoritenin zayıflaması, rüşvet ve iltimasın artması vb. gibi yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda devlet eski gücünü kaybetmiştir. XIX. ve XX. yüzyılda devletin bu kötü gidişatını engellemek amacıyla yapılan tüm girişimler ve yenilikler zamanla yetersiz kalmıştır. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti yıkılmış, bağımsız bir Türk devleti kurulmuştur. Yaşanan tüm sosyal, siyasal ve kültürel gelişmeler doğal olarak edebiyatı da etkilemiştir. Her sanatçı yaşadığı dönemin zihni yapısından etkilenmektedir. Yaşadıkları dönemdeki olaylar ve değişimler sanatçılar üzerinde olumlu veya olumsuz tesirler bırakmıştır. Tüm bu unsurlar, kaleme aldıkları eserlere de yansımıştır. XIX. ve XX. yüzyılın önemli şairlerinden birisi olan Hafız Yusuf Cemil Ararat da yaşadığı dönemdeki olaylardan etkilenerek bunları şiirlerine yansıtmıştır. Bu çalışmada Hafız Yusuf Cemil Ararat'ın hayatı, edebî kişiliği, sanatı, öğrencileri ile hatıraları ve eserleri üzerinde durulmuştur. Şaire ait transkripsiyonu yapılan şiirler, günümüz Türkçesine aktarılarak şekil ve muhteva açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
XIX. and XX. centuries are the times that great alterations were experienced in Ottoman Empire, in terms of social, economic, cultural and politic aspects. The Empire has made a great progress in science and technology until the XVII. century. However, at the end of the century, wwith the negative events such as spread of copitulations, weakening of the central authority and ıncrease of bribery and favoritism, The Empire started to lose it former power. In the XIX. and XX. century, all attemps and innouations which were made in order to prevent this inevitable doom of the empire have become insufficent in time. As a result of this situation, Ottoman Empire collapsed and an independent Turkish state was established. All social, political and cultural incidents that have taken place these times have affected literature naturally. Every artist is ınfluenced by the mentalilty of the people of this period. Events and alterations which are in the periyod they live had positive or negative impact on the artist. All these factors and elements are reflected in the works they wrote. One of the most important poets of the XIX. and XX. century, Hafız Yusuf Cemil Ararat was also influenced by the incidents of this period and he reflected them in his poems. The poems which belong to the poet were transcribed, they were exomined in terms of shape and content by being translated into today's Turkish.