Ruh sağlığı bozuk bireylerin dışa vurulan duygulanım düzeyleri ile primer bakım vericilerinin hastalığa yönelik inanç ve tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between the expressed emotion levels of individuals with mental health disorder and the belief and attitude of primary caregivers towards the diseas
  1. Tez No: 661022
  2. Yazar: BUSE GÖZDE EKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL SUNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Verici, Dışa Vurulan Duygulanım, İnanç, Ruhsal bozukluk, Tutum, Attitude, Belief, Caregiver, Expressed Emotion, Mental Disorder
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma ruh sağlığı bozuk bireylerin dışa vurulan duygulanım düzeyleri ile primer bakım vericilerinin hastalığa yönelik inanç ve tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Ekim 2019- Mart 2020 tarihlerinde bir devlet hastanesinin toplum ruh sağlığı merkezinde takip edilen ve araştırma kriterlerini karşılayan 90 hasta ve primer bakım vericileriyle gerçekleştirildi. Veriler bilgi formu, dışa vurulan duygulanım düzeyi ölçeği(DVDDÖ), ruhsal hastalıklara yönelik inançlar ölçeği(RHYİÖ) ve ruhsal sorunları olan bireylere yönelik toplum tutumları ölçeği(RSTTÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılarak Kolmogorov Smirnov Testi, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis Analizi ve Spearman Korelasyon Analizi uygulandı. Çalışmaya katılan hastaların DVDDÖ puanı 34,78 ± 4,70 olarak belirlenmiştir. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 60'tır. Buna göre toplam puanın orta düzey çıktığı sonucuna ulaşılabilir. Primer bakım vericilerin RHYİÖ puanı 53,96 ± 16,42, RSTTÖ puanı 40,41 ± 6,69 olarak saptandı. Her iki ölçekten alınabilecek en yüksek puanın 105 olması üzerine inançların ve tutumların orta düzey olduğu görülmektedir. Araştırmada hastaların DVDD ile eğitim durumları, bakım vericilerin medeni durumları ile tutumları, eğitim düzeyleri ile de inançları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ruh sağlığı bozuk bireylerin DVDDÖ ile RHYİÖ ve RSTTÖ puan ortalamaları arasındaki ilişki incelendiğinde; DVDD puan ortalaması ile RHYİÖ ve RHYİÖ'nin Tehlikelilik ve Çaresizlik ve Kişilerarası İlişkilerde Bozulma alt boyutları arasında pozitif yönlü ilişki bulundu. Bakım verenlerin hastalarını tehlikeli görmesi, kişilerarası ilişkilerinde çaresizlik ve olumsuz inançlarının olması bireylerin dışavurulan duygulanımını arttıracaktır. DVDD'nin yüksek olması olumsuz bir gösterge olduğundan bu yönde pozitif bir ilişki beklenmektedir. DVDD ile inanç ve tutumlar arasında ilişki olduğunu söylemekle beraber daha fazla çalışmalarla ve örneklemlerle araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the relationship between the expressed emotion levels of mentally ill individuals and the beliefs and attitudes of primary caregivers towards the disease. This study was conducted with 90 patients and primary caregivers who were followed up in the community mental health center of a state hospital between October 2019 and March 2020 and these patients also met the research criteria. The data were collected using the information form, the level of expressed emotion scale (LEE), the beliefs towards mental illness scale (BMI), and the attitudes scale towards individuals with mental problems (RSTTÖ). For the analysis of the data, Kolmogorov Smirnov Test, Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis Analysis and Spearman Correlation Analysis were applied using the SPSS 22 package program. The LEE score of the patients participating in the study was determined as 34.78 ± 4.70. The highest score that can be obtained from the scale is 60. According to this calculation, it can be concluded that the total score is at medium-level. The BMI score of primary caregivers was determined as 53.96 ± 16.42 and RSTTÖ score was determined as 40.41 ± 6.69. Taking into consideration that the highest score which can be obtained from both scales is 105, the beliefs and attitudes are considered as medium level. In this study, significant relationships between the LEE and education status of the patients ; the remarital status and attitudes of the caregivers; education levels and beliefs of caregivers were found. When the relationship between point averages of LEE and BMI and RSTTÖ of individuals with mental ill health is examined, a positive correlation has been found between the average LEE score and the Dangerousness and Helplessness and Deterioration in Interpersonal Relations sub-dimensions of BMI and BMI. Caregivers' considering their patients as dangerous, despair and negative beliefs in interpersonal relationships will increase the emotions expressed by individuals. Considering that high LEE is a negative indicator, a positive relationship is expected in this direction. As a result it is stated that there is a relationship between LEE and beliefs and attitudes; however, more studies with more samples should be conducted.