Nostalji ve otantisite bağlamında tarihi mekânların dönüşümü: Kayseri örneği
Transformation of historical spaces in the context of nostalgia and authenticity: Example of Kayseri
  1. Tez No: 661039
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÇAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLTAN EVCİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nostalji, otantisite, yer, mekân, mekânsal dönüşüm, Nostalgia, authenticity, place, space, transformation of space
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kadim bir coğrafya olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu'da neredeyse her şehrimizde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu tarihi yapıların bir bölümü günümüze ulaşırken bir bölümü de tarihsel süreç içerisinde yok olmaktadır. Modern bir yaklaşım olan tarihi koruma süreciyle tarihi mekanlar korunmaya ve dönüştürülmeye başlamıştır. Koruma ve dönüşüm sürecinin Castells'in (1977) ifade ettiği üç yapı şeması ekseninde ideolojik, politik ve ekonomik etkilerle gerçekleştiği görülmektedir. Bu çalışma Kayseri örneğindeki üç dönüşüm projesinin ideolojik, politik ve ekonomik etkiler üzerinden değerlendirmesini içermekte olup nostalji ve otantisite kavramlarıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Tarihi Kayseri Kalesi, Ali Saip Paşa Sokağı ve Tarihi Kayseri Mahallelerindeki dönüşüm süreci yer, mekân, kültür ekonomisi, modernite, ulus-devlet, küreselleşme ve toplumsal hafıza gibi diğer kavramlar çerçevesinde de değerlendirilmektedir. Çalışma toplamda dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nostalji ve otantisite kavramlarının literatür bağlamında değerlendirilmesi yer almaktadır. İkinci bölümde yer ve mekân üzerine bir değerlendirme yapılıp mekânın üretimi, tüketimi ve kolektif bellek üzerine etkilerine yer verilmektedir. Üçüncü bölümde mekânın dönüşümü konusuna girilmiş olup tarihi koruma projeleri, modernite, ulus-devlet ve küreselleşme süreçlerine değinilmiş olup mekânın dönüşümündeki ideolojik, politik ve ekonomik üç etken incelenmiştir. Son bölümde ise önceki bölümlerde yapılan tartışmalar çerçevesinde Kayseri'deki üç tarihi mekânın dönüşümü incelenmiştir. Bu üç mekân işlevleri, tarihsel süreçleri ve konumları itibariyle özel olarak seçilmiştir. Bu çalışma ülkemizin birçok şehrinde karşılaştığımız tarihi mekanların dönüşümüne sosyolojik bir değerlendirme sunması açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Anatolia, which is an ancient geography and has hosted many civilizations, has many historical buildings in almost every city. While some of these historical buildings reach today, some of them disappear in the historical process. Historical sites have started to be preserved and transformed with the historical conservation process, which is a modern approach. It is seen that the conservation and transformation process is realized with ideological, political and economic effects in the axis of three structure diagrams expressed by Castells (1977). This study includes the evaluation of the three transformation projects in the Kayseri example through ideological, political and economic effects and aims to analyze them with the concepts of nostalgia and authenticity. The transformation process in Historical Kayseri Castle, Ali Saip Paşa Street and Historical Kayseri Neighborhoods are also evaluated within the framework of other concepts such as place, place, cultural economy, modernity, nation-state, globalization. The study consists of four chapters in total. In the first part, nostalgia and authenticity concepts are evaluated in the context of literature. In the second part, an assessment is made on the place and space and the effects of the space on production, consumption and collective memory are given. In the third chapter, the subject of the transformation of the space is addressed and historical conservation projects, modernity, nation-state and globalization processes are addressed and three ideological, political and economic factors in the transformation of the space are examined. In the last section, the transformation of three historical places in Kayseri was examined within the framework of the discussions made in the previous sections. These three venues are specially selected for their functions, historical processes and locations. This study provides important contributions in terms of providing a sociological evaluation to the transformation of historical places we encounter in many cities of our country.