Takrolimus tedavisi alan renal transplant hastalarda NFAT-regulated gen ekspresyonunun serum takrolimus düzeyine ve hastaların kliniğine olan etkileri
Effects of NFAT-regulated gene expression on serum tacrolimus level and clinic of patients in renal transplant patients receiving tacrolimus treatment
- Tez No: 661108
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BALAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, Tacrolimus, NFAT-regulated gen ekspresyonu, Kidney transplant, Tacrolimus, NFAT-regulated gene expression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada böbrek nakli hastalarında nakil böbrek reddinin engellenmesi için kullanılan immunsüpresif ilaçlardan birisi olan tacrolimusun kan düzeyi ile T hücre çekirdeklerindeki NFAT-regulated gen ekspresyonuna etkisi ve klinik yansımalarının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Polikliniğinde takip edilen, herhangi bir şikâyeti olmayan, kontrollerine düzenli gelen ve Takrolimus kullanan 48 böbrek nakil alıcısı dâhil edildi. Hastalardan takrolimus son dozundan 12 saat sonraki NFATC2 gen aktivasyonu vetacrolimus kan düzeyi ölçüldü. Kan örnekleri alındıktan sonra hastaların kullandıkları dozda takrolimus aldıktan sonraki 3. saatte aynı ölçümler yapıldı. Kan düzeyleri ve gen aktivasyonları ve klinik bulgular arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: NFATC2-Gen Aktivasyon 0. saat ve 3. saat değeri ile Takrolimus 0. saat ve 3. saat arasında istatistik olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Takrolimus 3. saat ile hemoglobin, HTC ve Trigliserit arasında istatistik olarak anlamlı bir korelasyon saptandı. İdrar protein/kreatinin ve idrar albümin/kreatinin ile Takrolimus 0. saat ile idrar protein/kreatinin ile takrolimus 3. saat arasında istatistik olarak anlamlı ters yönlü korelasyon saptandı. Sonuç: NFATC2 gen aktivasyonu takrolimus alımından 3 saat sonra artma eğiliminde olduğu ancak istatiksel olarak anlamlı olmadığı, NFATC2 gen aktivasyonunun 0. saat ve 3. saat değeri ile takrolimusun 0. saat ve 3. saat arasında istatistik olarak anlamlı bir korelasyon olmadığı gözlendi. Dolayısıyla hastaların takip edilmesinde NFATC2'nin takrolimus kan ilaç konsantrasyonuna bakılmasına üstünlüğü olmadığı düşünülebilir, ancak yüksek düzeyde aktivasyonun klinik sonuçları belli değildir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it was aimed to investigate the effect and clinical implications of tacrolimus, one of the immunosuppressive drugs used to prevent transplant kidney rejection, on blood level and NFAT-regulated gene activation in T cell nuclei in kidney transplant patients. Materials and methods: The study included 48 patients who had undergone kidney transplantation due to recent kidney disease at various times and who had no complaints and who had routine controls at the Nephrology Polyclinic of Çukurova University Medical Faculty, regardless of age and gender. NFAT gene expression was measured 3 hours and 12 hours after tacrolimus treatment in kidney transplant patients using tacrolimus, and clinical implications were evaluated by comparing with 12-hour tacrolimus blood level. Results: There was no statistically significant correlation between NFATC2-Gene Activation 0. hour and 3. hour value and Tacrolimus 0. hour and 3. hour. A statistically significant correlation was found between tacrolimus 3 hour and hemoglobin, HTC and Triglyceride. A statistically significant reverse correlation was found between urinary protein/creatinine and urinary albumin/creatinine with Tacrolimus at 0 hour and urinary protein/creatinine with tacrolimus at 3 hour. Conclusion: It was observed that NFATC2 gene activation tended to increase 3 hours after tacrolimus ingestion but was not statistically significant, there was no statistically significant correlation between the 0. hour and 3. hour value of NFATC2 gene activation and tacrolimus 0. hour and 3. hour. Therefore, it can be thought that NFATC2 does not have any superiority over tacrolimus blood drug concentration in monitoring patientsbut clinic impression of the higher levels of gene activation is unknown.