Korona virüs önlemlerinin kadın çalışanların duygu durumları üzerindeki etkileri
Effects of coronavirus measures on the mood states of female employees
  1. Tez No: 661125
  2. Yazar: MELİKE NİHAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SETENAY İRİS KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirüs, kadın, çalışma ortamı, duygu durum, Coronavirus, woman, working environment, mood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, koronavirüs önlemlerinin kadın çalışanların duygu durumları üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu çerçevede toplanan verilerin analizinde betimsel yöntem kullanılmıştır. Toplanan veriler elektronik ortamda nitel istatistiksel analiz programıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmada çalışan kadınlar katılımcı grubundan hareketle 61 kişi random seçilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, çalışan kadınların duygu durumlarında kendilerini kaygı, korku, gerginlik, kuşku, mutsuzluk, yıpranmışlığa ittiğini, korona virüsün olumsuz etkilediğini, tehlike altında hissettiklerini, hastalığa kapılmış hissine kapıldıklarını ve umutsuzluk içinde oldukları gibi duygusal açıdan ve psikolojik açıdan etkilediği sonucuna varılmıştır. Yapılan çalışma da koronavirüs tedbirleri kapsamında evde sürekli vakit geçirilmesinden kaynaklı aile bireyleri ile daha fazla birlikteliğin sağlandığı , bu sayede aile bireyleri arasında paylaşımların arttığı, evde online çalışma sistemine geçilmesinin daha rahat bir çalışma ortamı sağladığı sonucuna varılmıştır. Buna karşın evde fazla vakit geçirilmesinin vaktin kalitesini düşürdüğü, çocukların online derslerinin ve evde durmalarının onları sıktığı , evde online çalışma sisteminin iş yükünü arttırdığı, kadın çalışanların konsantrasyonunu düşürdüğü ve bazı çalışanların şirketin geleceğine ilişkin var olan belirsizlikten dolayı kaygılandıkları da diğer varılan sonuçlardır. Ayrıca bu sürecin herhangi bir çözüme ulaşamaması kadın çalışanlarda işlerini kaybetme korkusuna ve gelecek endişene sebep olmaktadır. Kadın çalışanlarda pandemiden dolayı oluşan ümitsizlik meydana gelmiş olsa da bu sürecin eninde sonunda nihayete ereceği ve her şeyin normalleşeceğine inanıldığı, insanlığın salgınla yaşamaya alışacağı ve toplumda asosyal bir yaşamın hakim olduğu durumu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of coronavirus measures on female employees' mood. The data collected within this framework was analysed with the descriptive method. The analysis was conducted electronically with a qualitative statistical analysis program. In this study, sixty-one individuals were randomly selected within the participant group consisting of working women. As a result of the analysis, it has been concluded that the measures taken against the coronavirus push working women to anxiety, fear, tension, doubt, unhappiness and weariness; that the corona virus adversely affects them; and that the women feel threatened, sick and hopeless.There fore, it can be said that the working women is affected from the current situation emotionally and psychologically. It is concluded in the study that within the scope of coronavirus measures, more coexistence is achieved with family members due tospending more time at home andthis increases the sharing between family members; and switching to the online working system at home provides a more comfortable working environment. On the other hand, there are other conclusions that spending too much time at home reduces the quality of time, children's online lessons and the fact that they stay at home bores them; the online working system at home increases the workload, reduces the concentration of female employees, and some employees are concerned about the uncertainty about the future of the company. In addition, the failure of this process to reach a solution causes fear of losing their jobs and concerns for the future among female employees. Although there has been despair in female employees due to the pandemic, it is found out that people believe this process will eventually come to an end and everything will be normalised and that humanity will get used to live with the pandemic and an asocial life prevails in the society.