Kadınların hegemonya mücadelesinde sosyal yardımların etkisi: Gaziantep örneği
The effect of social aids in women's struggle for hegemonia: The example of Gaziantep
  1. Tez No: 661139
  2. Yazar: AYŞE FATMA GÜZELDEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİRAY YÜCEBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Yardım, Toplumsal Cinsiyet, Hegemonya, Kadın Yoksulluğu, Social Aid, Gender, Hegemony, Women's Poverty
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünyada ve Türkiye'de sosyal yardımların en büyük yararlanıcılarını kadınların oluşturduğu bilinmektedir. Bu nedenle kadınların, ekonomik ve dolayısıyla toplumsal bir güç elde etmesinde sosyal yardımların etkisi, yardımların hayatlarındaki yeri ve önemi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma; Gaziantep'te yaşayan, sosyal yardım alan, evli, yedi kadını kapsamaktadır. Yapılan nitel araştırmalara ve çalışma bulgularına bakıldığı zaman kadınların, yoksulluktan dolayı ataerkil aile ilişkileri kalıplarının dışına tam olarak çıkamadıkları ve alınan sosyal yardımların erkek hegemonyasının kırılmasında görünür bir etki etmediği söylenebilir. Diğer bir deyişle sadece sosyal yardım alarak bütünlüklü bir karşı hegemonya geliştirilmesi mümkün olmadığından, kadınların hegemonik olarak güçlenmesinde sosyal yardımların değiştirici/dönüştürücü bir etkisi olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The biggest beneficiaries of the social aid of women in the world and Turkey is known to form. For this reason, the effect of social aids on women's gaining economic and therefore social power, the place and importance of benefits in their lives constitute the aim of the study. Semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. Work; It includes seven women living in Gaziantep, receiving social assistance, married, and receiving. When we look at the qualitative researches and study findings, it can be said that women can't go beyond the patriarchal family relations patterns due to poverty and that the social benefits received don't have a visible effect on breaking male hegemony. In other words, since it isn't possible to develop a complete counter-hegemony by only receiving social assistance, it is seen that social assistance doesn't have a transformative / transformative effect on the hegemonic empowerment of women.