Üniversite öğrencilerinde erken dönem uyum bozucu şemalar ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between early maladaptive schemas and communication skills in university students
- Tez No: 661155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: erken dönem uyum bozucu şemalar, iletişim becerileri, early-term maladaptive schemas, communication skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde erken dönem uyum bozucu şemalar ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya çevrimiçi platformda; 18-35 yaşları arasındaki 174 kadın ve 76 erkek üniversite öğrencisi katılmıştır. Çalışmaya alınan öğrencilere ait veriler farklı üniversitelerden sağlanmıştır. Bu bilgiler çerçevesinde araştırmada katılımcılara, Sosyodemografik Bilgi Formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form 3 ve İletişim Becerileri Ölçeği uygulanmıştır. Veriler Pearson Korelasyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Independent-Samples T testi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; erken dönem uyum bozucu şemalar ve iletişim becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte bazı demografik verilere göre erken dönem uyum bozucu şemalar ile iletişim becerilerinin farklılaştığı görülmektedir. Kopukluk, zedelenmiş otonomi, zedelenmiş sınırlar, yüksek standartlar ve diğerleri yönelimlilik şema ana alt boyutları ile iletişim becerileri arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yüksek standartlar ve cezalandırıcılık hariç tüm ara alt boyutları ile iletişim becerileri arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Verilerden elde edilen bulgular literatürde bulunan çalışmalar ışığında tartışılmıştır. Araştırmanın, bu konu ile ilgili yapılacak diğer araştırmalara fikir vereceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between early-term maladaptive schemas and communication skills in university students. 174 females and 76 males who are between 18-35 ages attend the study on the online platform. Data which belongs to students attending the study is provided from different universities. Within the framework of this information, Sociodemographic Information Form, Young Schema Scale Short Form 3 and Communication Skills Scale are used for participants. Data is analyzed with Pearson Correlation Analysis, One-way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Samples T test. According to results of the study, a significant relationship between early-term maladaptive schemas and communication skills is found. Besides, according to some demographic data, it is seen that early-term maladaptive schemas and communication skills become different. It has found negative and significant relationship between disconnection, impaired autonomy, impaired limits, high standards and so on, the directional schema main sub-dimension and communication skills. It has found negative and significant relationship between all intermediate sub-dimension, except for high standard and punishment, and communication skills. The findings obtained from the data were discussed in the light of the literature. It is predicted that the study will give an idea to other studies to be done about this subject.