Yükseltgen olmayan metallerin sulu çözeltilerinde c vitamininin bozunma tepkimeleri
Decomposition reactions of vitamin c in aquestion solutions of nonoxidative metals
  1. Tez No: 66121
  2. Yazar: YELDA ZENCİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL KARAN ZÜMREOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: C Vitamini, Askorbik Asit, Metal-Askorbat, Okzalat, Vitamin C, Ascorbic Acid, Metal-Ascorbate, Oxalate
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, C vitamininin (L-askorbik asit) sulu çözeltilerde çeşitli metallerle etkileşimi araştırılmıştır. Metal olarak askorbik asit ile redoks tepkimesine girmeyen, düşük yükseltgenme basamağındaki Co2+ ve Zn2+ ile Gd3+ ve La3+, geçiş metali ve nadir toprak metalleri için örnek alınmıştır. Deneyler, oksijensiz ortamda ve pH=2, 6 ve 12 değerlerinde yapılmıştır. Çinko dışındaki metaller ile oluşan metal-askorbat kompleksleri aseton ile çöktürülerek yapıları FT-IR spektroskopisiyle incelenmiştir. Düşük pH değerlerinde kompleksleşmenin askorbik asidin 0(3)atomu üzerinden olduğu, yüksek pH değerlerinde ise 0(3), 0(2) ve yan zincir oksijenlerinin de kompleksleşmeye katıldığı anlaşılmıştır. Sulu çözeltide kararsız olan metal-askorbat komplekslerinin zamanla yapısal değişikliğe uğrayarak pH'a bağlı olmaksızın çözünmeyen metal-okzalat komplekslerine dönüştüğü bulunmuştur ve bu dönüşüm FT-IR ve STM teknikleriyle incelenmiştir. Oluşan metal okzalatların bileşimleri elementel analiz ve termogravimetrik yöntemlerle saptanmıştır. Kobalt ve çinko okzalatların bileşimleri çalışılan tüm pH değerlerinde aynıdır. Buna karşılık lantan ve gadolinyum okzalatların bileşimleri pH'a bağlı olarak farklılık göstermektedir. Elde edilen metal okzalatların yapılan X-ışmlan ile analiz edilmiş ve bunlardan tek kristal özelliğe sahip GdaCCaO^.öF^O'ın yapısı ilk kez bu çalışmada çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The interaction of vitamin C (L-ascorbic acid) with various metals in aqueous solutions have been examined throughout this thesis. Co, Zn and Gd3+, La3+ have been selected as representing transition and rare earth metals. Since these metal ions have no stable lower valence forms they are not expected to participate in redox reactions with ascorbic acid. Experiments have been conducted in deoxygenated conditions at pH values of 2, 6 and 12. Metal-ascorbate complexes (except that of zinc) have been precipated by acetone and investigated by FT-IR spectroscopy. Complexation mainly occurs through the 0(3) atom of ascorbic acid at low pH values while 0(3), 0(2) and the oxygens on the side chain interact with the metals at high pH. The metal ascorbate complexes are unstable in aqueous solutions and they slowly decompose to the solid oxalate complexes in a pH-independent manner. This decomposition has been followed by FT-IR and STM techniques. The compositions of the metal oxalates have been defined by chemical analysis and thermogravimetric methods. In all investigated cases, cobalt and zinc oxalates have indicated the same compositions. On the other and, with Gd3+ and La3+, the compositions have showed variations related to pH. The metal oxalates obtained have been analyzed by X-rays and the structure of the single crystal Gd2(C204)3.6H20 has been reported for the first time.