Trimallaeoler kırıklarda posterior malleol tespiti sonrası intraoperatif testler kullanılarak sindesmoz vidasının gerekliliğinin değerlendirilmesi
'evaluation of the necessity of syndesmotic screw fixation using intraoperative tests following posterior malleolus fractures'
  1. Tez No: 820223
  2. Yazar: ALİ ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Posterior malleol, sindesmoz, chertsey, trimalleol, Posterior malleol, syndesmosis, chertsey, trimalleolar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada, trimalleoler kırıklarda posterior malleol tespiti sonrasında sindesmoz vida tespitinin hangi durumlarda gerekli olduğu ve bu tespit kararında intraoperatif testlerin önemi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, hastanemiz ortopedi servisine 01.08.2021 ile 01.08.2022 tarihleri arasında trimalleoler kırık tanısıyla yatırılıp medial, lateral ve posterior malleol kırıklarının tespit edildiği 52 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, kırık tarafı, cerrahiye alınma süreleri, travma şekilleri, tibiotalar çıkık olup olmaması belirlendi. Danis-Weber, Lauge-Hansen ve Haraguchi sınıflamaları kullanılarak kırıklar sınıflandırıldı. Bunun dışında kırık olan posterior malleolun aksiyel BT kesitlerinde alanı hesaplanıp aynı kesitteki tibianın toplam alanına oranı yüzde olarak hesaplandı. İntraoperatif değerlendirme testi olan chertsey testi kullanılarak sindesmoz vidası atılan ve atılmayan iki grup oluşturuldu. Bu grupların 3. Ay, 6. Ay ve 12. aydaki fonksiyonel ve radyolojik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 26 tanesi kadın (%50) ve 26 tanesi de erkek (%50) olmak üzere 52 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama ortalama yaşı 47,62± 15,91 yıl idi. Hastaların 28'inde (%53,8) sindesmoz tespiti yapılmışken, 24'ünde (%46,2) sindesmoz tespiti yoktu. Kırıklar Danis-Weber sınıflanmasına göre değerlendirildiğinde 1'i (%1,9) Tip A, 38'i (%73,1) Tip B, 13'ü (%25) tanesi Tip C kırık olarak sınıflandırıldı. Lauge-Hansen sınıflamasına göre değerlendirildiğinde SER tipi 36 tane (%69,2), PER tipi 12 tane (%23,1), SAD tipi 4 tane (%7,7) kırık mevcuttu. Haraguchi sınıflamasına göre değerlendirildiğinde ise kırıkların 34'ü (%65,4) Tip 1, 10'u (%19,2) Tip 2, 8'i de (%15,4) Tip 3 kırıktan oluşmaktaydı. Bu hastaların 21'inde (%40,4) kırık anında tibiotalar çıkık saptandı. Hastaların cerrahiye alınma süreleri ortalama 4,79± 3,56 gündü. Çalışmaya dahil edilen parametrelerden; yaş, cinsiyet, cerrahiye alınma süresi, tibiotalar çıkık olup olmaması ve posterior kırık fragmanın alansal oranın sindesmoz tespit gerekliliğini etkilemediği sonucuna varıldı. Sınıflamaların sindesmoz tespit gerekliliği üzerine olan etkisini değerlendirdiğimizde, Danis-Weber ve Lauge-Hansen sınıflamarındaki kırık tipleriyle sindesmoz tespiti arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Haraguchi sınıflamasında ise Tip 3 kırıklarda sindesmoz tespit gerekliliğinin, Tip 1 ve Tip 2 kırıklara göre daha az olduğu tespit edildi. Posterior malleol tespiti sonrası chertsey testi baz alınarak sindesmoz vidası atılan ve atılmayan iki grubun postoperatif foksiyon sonuçları ve radyolojik skorları arasında anlamlı bir saptanmadı. Sonuç: Trimalleoler kırıklarda posterior malleol tespiti sonrası sindesmoz tespit kararının, sınıflamalar ve preoperatif parametlerden ziyade intraoperatif değerlendirme testlerine göre verilmesi sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the necessity of syndesmotic screw fixation following posterior malleolus fixation in trimalleolar fractures and the importance of intraoperative tests in making this fixation decision have been investigated. Material and Methods: Our study included a total of 52 patients admitted to our hospital's orthopedic service with a diagnosis of trimalleolar fracture between the dates of August 01, 2021 and August 01, 2022. Among these patients, medial, lateral, and posterior malleolar fractures were identified. The patients' age, gender, side of fracture, time to surgery, type of trauma, and presence of tibiotalar dislocation were determined. Fractures were classified using the Danis-Weber, Lauge-Hansen, and Haraguchi classifications. Additionally, the area of the fractured posterior malleolus was calculated from axial CT sections and expressed as a percentage of the total area of the corresponding tibia section. Based on intraoperative assessment using the Chertsey test, two groups were formed: one group with syndesmotic screw placement and another group without. The functional and radiological outcomes of these groups were evaluated at 3 months, 6 months, and 12 months postoperatively. Results: We included a total of 52 patients in our study, with 26 of them being female (50%) and 26 being male (50%). The average age of the patients was 47.62 ± 15.91 years. Among the patients, syndesmotic fixation was observed in 28 (53.8%), while 24 (46.2%) did not have syndesmotic fixation. When fractures were evaluated according to the Danis-Weber classification, 1 (1.9%) was Type A, 38 (73.1%) were Type B, and 13 (25%) were classified as Type C fractures. According to the LaugeHansen classification, there were 36 (69.2%) SER type fractures, 12 (23.1%) PER type fractures, and 4 (7.7%) SAD type fractures. When evaluated according to the Haraguchi classification, 34 (65.4%) fractures were Type 1, 10 (19.2%) were Type 2, and 8 (15.4%) were Type 3 fractures. Among these patients, 21 (40.4%) had concomitant tibiotalar dislocation at the time of the fracture. The average time to surgical intervention for the patients was 4.79 ± 3.56 days. Among the parameters included in the study, such as age, gender, time to surgical intervention, presence of tibiotalar dislocation, and the proportional area of the ix posterior fracture fragment, it was concluded that these factors did not significantly affect the requirement for syndesmotic fixation. When evaluating the impact of classifications on the necessity of syndesmotic fixation, no significant relationship was found between fracture types in the Danis-Weber and Lauge-Hansen classifications and the need for syndesmotic fixation. However, in the Haraguchi classification, it was observed that the necessity for syndesmotic fixation was less in Type 3 fractures compared to Type 1 and Type 2 fractures. After syndesmotic screw placement based on the Chertsey test following posterior malleolus fixation, no significant differences were found in postoperative functional outcomes and radiological scores between the two groups – one with inserted syndesmotic screws and the other without. Conclusion: We concluded that the decision for syndesmotic fixation after posterior malleolus fixation in trimalleolar fractures should be based on intraoperative assessment tests rather than classifications and preoperative parameters.