Posterior malleol kırıklarında tespitin fonksiyona etkisi
Effect of fixation on function in posterior malleolus fractures
  1. Tez No: 896236
  2. Yazar: YASİN SEMİH GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Posterior Malleol, Fracture, Screw, Plate screw fixation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Posterior malleol kırığının eşlik ettiği trimalleoler kırıklarda tespit yöntemi olan vida, plak ya da konservatif tedavinin fonksiyonel skorlamalar üzerine etkisini araştırmak. Bu etkinin artroz bulguları ile ilişkisini göstermek bu projenin amacıdır. Gereç ve yöntem: 2014/2024 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi'ne başvurmuş ayak bilek kırıkları arasından posterior malleol kırığının eşlik ettiği trimalleoler kırıklarda tespitin fonksiyonlara etkisini araştırmak amacıyla çalışmaya dahil etme kriterlerine uyan, dışlama kriterlerini içermeyen hastalar arasında yapılmıştır. Bu kriterlere uyan toplam 91 hastanın bilgisayarlı tomografileri (BT) incelenerek en yaygın olan 3 sınıflama sisteminden (Bartonichek, Haraguchi, Mason) hangisine ait olduğu ortaya konuldu. Kırık fragmanın büyüklüğü hesaplanarak son kontrollerindeki ayak bilek grafilerinden Kellgren Lawrence artroz skoru belirlendi ve hastalar kontrollerinde ayak bilek fonksiyonel skorlarını belirleyen AOFAS ve FAOS skorları ve VAS skorları belirlenerek istatistiksel olarak incelendi. Belirtilen fragman boyutu skorlama sistemleri ve KL artroz skoru 2. bir gözlemci ile tekrar bağımsız olarak incelendi ve gözlemciler arası uyuma bakıldı. Bulgular: Fragman boyutunun fonksiyonel skorlara bir etkisinin olmadığı tespit edildi.(AOFAS p=0.370),(VAS p=0,186),(FAOS Semptom p=0,210 Ağrı p=0,546 Günlük Yaşam p=0.106 Spor p=0.106 Yaşam Kalitesi p=0.365) Vida ile tedavi edilen grubun fonksiyonel skorları plak ile tedavi edilen ve konservatif tedavi edilen hasta grubunun skorlarına göre istatistiksel olarak daha yüksek olarak bulundu.(AOFAS p=0,016) (FAOS Spor p=0,036 Yaşam Kalitesi p=0,041) Gözlemciler arasında KL artrozunun değerlendirilmesinde ve kırık sınıflamasında önemli orta derecede uyum bulundu. Sindezmoz tespiti kırık fragman büyüklüğü ve KL artroz skorunun fonksiyonel skorlamalar ile ilişkisi incelendi ve anlamlı bir fark bulunmadı. Vida-plak ve konservatif tedavi edilen hastaların sindezmoz tespiti kırık fragman büyüklüğü ve KL artrozu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç: Çalışmanın sonucunda vida ile tespit edilen hasta grubunun fonksiyonel skorları plak ile tespit edilenler ya da konservatif tedavi edilenlere göre daha iyi olarak bulundu. (AOFAS p=0,016) (FAOS Spor p=0,036 Yaşam Kalitesi p=0,041) Literatürde indirekt redüksiyon sonrası tespit etmenin direk redüksiyon sonrası tespit etmeye göre daha iyi klinik sonuçları olduğu gösterilmiştir. Vida grubumuzun daha iyi fonksiyonel skorlarının olmasının sebebi olarak vida grubunun tamamının direk redüksiyon sonrası PA tespitten kaynaklandığı düşünüldü. Anahtar Kelimler: Posterior Malleol, Kırık, Vida, Plak-vida
Özet (Çeviri)
The Impact of Fixation Methods on Functional Scores in Trimalleolar Fractures Accompanied by Posterior Malleolus Fracture and Their Relationship with Arthrosis Objective: The aim of this study is to investigate the effect of fixation methods, such as screws, plates, or conservative treatment, on functional scores in trimalleolar fractures accompanied by posterior malleolus fracture. Additionally, this project aims to demonstrate the association of this effect with arthrosis findings. Materials and Methods: Patients meeting the inclusion criteria and not meeting the exclusion criteria, who presented with trimalleolar fractures accompanied by posterior malleolus fracture between 2014 and 2024 at Erciyes University Medical Faculty Hospitals, were included in the study. Computerized tomography (CT) scans of a total of 91 patients meeting these criteria were analyzed to determine which of the three most common classification systems (Bartonichek, Haraguchi, Mason) they belonged to. The size of the fracture fragment was calculated, and the Kellgren Lawrence arthrosis score was determined from ankle radiographs at their final follow-up. Patients' ankle functional scores were determined during follow-up using AOFAS and FAOS scores, as well as VAS scores, and statistically analyzed. The fracture size scoring systems and KL arthrosis score will be independently re-evaluated by a second observer, and interobserver agreement will be assessed. Results: It was found that the size of the fracture fragment had no effect on functional scores.(AOFAS p=0.370),(VAS p=0,186),(FAOS Symptoms p=0,210 Pain p=0,546 Daily Living p=0.106 Sports p=0.106 Quality of Life p=0.365) The group treated with screws had statistically higher functional scores compared to the group treated with plates or conservatively. .(AOFAS p=0,016) (FAOS Sport p=0,036 Quality of Life p=0,041) There was moderate agreement among observers in evaluating KL arthrosis and fracture classification. The relationship between syndesmotic fixation, fracture fragment size, KL arthrosis score, and functional scores was examined, and no significant difference was found. There was no statistically significant difference between syndesmotic fixation, fracture fragment size, and KL arthrosis among patients treated with screws, plates, and conservative treatment. Conclusion: The group of patients treated with screws had better functional scores compared to those treated with plates or conservatively. It has been shown in the literature that fixation after indirect reduction yields better clinical outcomes than fixation after direct reduction. The reason for the better functional scores in our screw group is thought to be that all patients in the screw group underwent direct reduction posteroanterior fixation.