Kur'an'da Kudüs ve Mescid-i Aksa
Jerusalem and Al-Aqsa Mosque in the Qur'an
  1. Tez No: 661265
  2. Yazar: HANDAN YILDIZ BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kudüs, Mescid-i Aksa, Kur'an-ı Kerim, Jarusalem, Al-Aqsa Mosque, the Qur'an
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzün en hassas konularından biri haline gelen Kudüs ve Mescid-i Aksa üç semavi dinin de gözbebeği olma özelliğini taşımaktadır. Özellikle son dönemdeki bazı çalışmalar İslam'la Kudüs'ün bağını kesmeyi amaçlamış ve Kur'an-ı Kerim'de Kudüs'ten bahsedilmediği iddia edilmiştir. Biz bu çalışmamızda Kur'an-ı Kerim'de Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya referans olan ayetleri inceleyerek söz konusu iddianın asılsızlığını ortaya koymayı amaçladık. Çalışmamızda Kur'an-ı Kerim'de Kudüs isminin direkt olarak kullanılmamasının, kadim şehre işaret edilmediği anlamına gelmeyeceğini kanıtlamış olduk. Çünkü yüzyıllar boyunca birçok peygamber Kudüs'te yaşamıştır ve Kur'an-ı Kerim bu peygamberlerin kıssalarında“bereketli topraklar”,“mukaddes topraklar”gibi tamlamalarla bu mübarek beldeye işaret etmektedir. Öte yandan Mescid-i Aksa'ya sadece İsra Suresi'nin birinci ayetinde değil, yine birçok peygamber kıssasında rastlamamız mümkündür. Ayrıca çalışmamızda Mescid-i Aksa'nın konumu ve isra ve mi'racın mahiyetiyle alakalı zihinlerde oluşan sorulara cevaplar aradık. Ulaştığımız sonuçlara göre Mescid-i Aksa, bir yapı değil, Kudüs'te bulunan ve Süleyman mabedinin kalıntılarının yer aldığı harem bölgesinin tamamıdır. Bu sonuç bize Mescid-i Aksa'nın nerede olduğu sorusunun cevabını vermektedir. Yine çalışmamız isra ve mi'racın rotası hakkındaki sorulara yanıt vermiş, İsra'nın Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya yani iki harem bölgesi arasında gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Mi'racın ise Allah Rasulü uyanıkken ve bedenen gerçekleştiğini gözler önüne sermiştir.
Özet (Çeviri)
Jarusalem and Al-Aqsa Mosque which have become one of the most critical issues nowadayshave the feature of becoming apple of three divine religions. Especially, some of the recent studies aimed to tear the connection apart between Jarusalem and Islam and it was claimed that Jarusalem wasn't mentioned in the Qur'an. In our study, we tried to refute this groundless claim by examining the verse of the Qur'an that became reference to Al-Aqsa Mosque. In our study, we have proved that not using the name of Jarusalem directly in the Qur'an doesn't mean that the ancient city is not pointed. As lot of prophets had lived in Jarusalem for decades and the Qur'an indicated this socred city with adjectival definitions such as“holy land”and“fruitful land”in these prophet's stories. Furthermore, we saw that it is possible to find Al-Aqsa Mosque not only in the first verse of the Qur'an in the İsra's Surah but also in the lots of prophet's tales. In addition, in our study, we sought answers to the questions that arise in mind related about the location of the Al-Aqsa Mosque, true nature of isra and miraj. According to the results, Al-Aqsa Mosque is not a construction, it is the whole harem area located in the Jerusalem, includingremnants of Süleyman's Temple. This results gives us the answer of the question abaout location of Al-Aqsa Mosque. Our study also provides answers to the questions about isra's and miraj's route, revealed that isra took place between two harem regions, from the Masjid al-Haram to Al-Aqsa Mosque. And thus he showed that miraj occured to Rasulullah physically and when he was awake.