Iran's foreign policiy towards Afghanistan since the Islamic Revolution
İslam Devriminden itibaren İran'ın Afganistan'a yönelik dış politikası
- Tez No: 661271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYLAN ÖZGÜR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Humeyni, Ulusal çıkarlar, Dış Politika, Realizm, Pragmatizm, Retorik, Khomeini, National interests, Foreign policy, Realism, Pragmatism, Rhetoric
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güney Asya Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma İran'ın Afganistan'a yönelik dış politikasının sadece Humeyni'nin ideolojik söylemlerine mi yoksa pragmatist dış politika anlayışına da mı dayandığı sorusuna cevap aramayı amaçlamaktadır. Bu sorunun cevabını ararken Ayetullah Humeyni' nin dış politika görüşlerine ve İran'ın Afganistan politikasının etkileyen önemli ulusalararası gelişmelere odaklanılacaktır. Bundan dolayı, bu çalışmada, İran'ın Afganistan politikasını analiz ederken bölümler Soğuk Savaş, İran İslam Devrimi, Sovyetlerin Afganistan'ı işgali, Afgan sivil savaşı, Taliban'ın yükselişi ve 11 Eylül gibi İran dış politikası için kritik olduğu kadar dünya siyaseti açısından da kritik olan uluslararası olaylara göre sınıflandırılmıştır. İslam Devrimi'nden sonra İran'ın dış politika söylemi Şah Pehlevi' nin batı yanlısı görüşlerinden Humeyni'nin ideolojik kavramlarına ve Batı karşıtı görüşlerine dönüşse de, bu çalışmada, İran'ın Afganistan politikasının büyük ölçüde, İranlıların dış politikasını ulusal çıkarları üzerine kurmaya sevk eden ve İranı bölgesel güvenlik kaygılarına sevkeden uluslararası gelişmelere göre şekillendiği savunulmaktadır. Bu uluslararası gelişmeler çerçevesinde, bu tezin bir amacı da, İran'ın Afganistana yönelik dış politikasının arkasındaki ideolojik ve etnik saik olan, Afganistan'daki Şii azınlık ile İranlıların tarihi ilişkisini ortaya koymaktır. Ayrıca, ulusal çıkar ve güvenlik gibi realist yaklaşıma ait kavramların İslam Devrimi'nden önceki dönemlerde olduğu gibi İran'ın dış politikasında ön planda tutulmaya devam edildiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to find answer to the question whether Iran's foreign policy towards Afghanistan after the Islamic Revolution have depended only on ideological rhetorics of Khomeini or, also on pragmatic foreign policy approach. While finding answer to the question, this study focuses on foreign policy views of Ayatollah Khomeini and important international developments affecting Iran's foreign policy towards Afghanistan. So, in this study, for analysing Iran's foreign policy towards Afghanistan, stages were classified according to the international events, such as the Cold War, Islamic Revolution, Soviet occupation of Afghanistan, the Afghan civil war, rising of Taliban and the 9/11 Attacks, which were crucial for Iranian foreign policy as well as world politics. However, Iran's foreign policy transformed into Khomeini's ideological views after the Islamic Revolution, in this study, it is argued that Iran's foreign policy towards Afghanistan was considerably shaped according to international developments which caused Iran to concern about her regional security that forced her to base their foreign policy on national interests. Within the framework of these international developments, one of the aims of thesis is to reveal close relationship between Iranian and Shiite minority living in Afghanistan which was ideological and ethnic motive behind the Iran's foreign policy towards Afghanistan. It is also argued in this study that, after the Islamic Revolution, Iran continued to prioritize the concepts of the realism like national interests and security, same as the periods before the Islamic Revolution.