867 numaralı Halep Ayniyat Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of Aleppo Ayniyat Register numbered 867
  1. Tez No: 661272
  2. Yazar: CANFEDA ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayniyat Defteri, Halep Ayniyat Defteri, Arzuhal, Tezkire, Şukka, Ayniyat Book, Aleppo Ayniyat Book, Arzuhal, Tezkire, Şukka (Shukka)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
Tanzimat döneminden itibaren tutulmaya başlanan Ayniyat Defterleri; 19. Yüzyıl Osmanlısıʼnda vilâyetlere, bakanlıklara ve çeşitli dairelere gönderilen yazılara cevap vermek için“Sadaret Makamı”tarafından kaydedilen defterlerdir.“Bab-ı Ali Evrak Odası”, Osmanlı Arşiviʼnin en önemli fonlarından biridir. Ayniyat Defterleri, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nin“Bab-ı Ali Evrak Odası”fonunda yer almaktadır. Bu defterler; idarî, adlî, sosyal, ekonomik ve halkın şikâyetleri gibi birçok konuda bilgiler içermektedir. Bu çalışmada, Bab-ı Ali Evrak Odası fonunda bulunan, 867 Numaralı Halep Ayniyat Defteri'nin (H.1283-1290/M.1866-1873) transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılmıştır. 867 Numaralı Halep Ayniyat Defteri'nde Halep Vilâyeti ve Halepʼe bağlı sancak ve kazalara ait arzuhaller, şukkalar ve tezkireler bulunmaktadır. İncelenen defterde idarî, adlî, sosyal ve ekonomik durum hakkında bilgilere ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ayniyat (Property) Books that started to be kept since the Tanzimat period; These are the notebooks recorded by the“Sadaret authority”in order to answer the letters sent to the provinces, ministries and various offices in the 19th century Ottoman Empire.“Bab-ı Ali Document Room”is one of the most important sources of the Ottoman archive. Ayniyat Books are to take place in the source of“Bab-ı Ali Document Room”of the Prime Ministry of Ottoman Archives. These record books; It contains information on many subjects such as administrative, judicial, social, economic and public complaints. In this study, the transcription and evaluation of the Haleb Ayniyat (Property) Book (H.1283-1290 / M.1866-1873), numbered 867, found in the source“Bab-ı Ali Document Room”was made. There are requests (Arzuhal), small permits (Shukka) and biographies (Tezkire) of the Aleppo province and the sanjak and districts of Aleppo in the Aleppo Ayniyat (Property) Book numbered 867. Information about the administrative, judicial, social and economic situation is obtained in the examined book.