Türkiye'de tıp eğitimi alanında yapılmış yayınların tematik ve metodolojik açıdan incelenmesi ve genel değerlendirilmesi
A thematic and methodological analysis and general evaluation of studies in the field medical education in Turkey
  1. Tez No: 661305
  2. Yazar: FERHAN ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp eğitimi, Nitel çalışma, Durum çalışması, Medical education, Qualitative study, Case study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Türkiye'de tıp eğitimi alanında yapılmış lisansüstü ve tıpta uzmanlık tezlerinin, araştırma ve derleme makalelerinin tematik ve metodolojik açıdan incelenmesi ve genel değerlendirilmesinin yapılarak mevcut durumun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenine göre planlanmış ve örneklem seçimine gidilmeyerek çalışma evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Bu çalışma için ulusal dijital veri tabanlarına kayıtlı ve erişime açık tüm yayınlar taranmıştır. Ulaşılan verilerin çözümlenmesi“Akademik Yayın İnceleme Formu”kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında tıp eğitimi alanında yapılmış lisansüstü ile tıpta uzmanlık tezlerinden ve araştırma ile derleme makalelerinden oluşan tüm yayınların incelenmesi ile kullanılan araştırma modelinin ve örneklem belirleme tekniğinin sıklıkla belirtilmediği bulunmuştur. İlk yıllarda Etik Kurul Onayı alınmadan çalışmalar yapılırken, araştırmacıların son yıllarda bu konuya dikkat ettiği görülmüştür. Tıp eğitimi ile ilgili olarak yürütülen doktora tez çalışmalarında araştırmanın geçerlik ve güvenirliği için yapılan çalışmalara yer verilirken, yüksek lisans ve tıpta uzmanlık tez çalışmalarında araştırmaların geçerlik ve güvenirliğine önem verilmediği saptanmıştır. Aynı bulgu araştırma makaleleri için de geçerlidir. Tüm yayınlar incelendiğinde, son yıllarda yapılan ve yöntemlerin detaylı olarak açıklandığı yayınların, Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nden doktora derecesi alan araştırmacılar ve onların yetiştirdiği araştırmacılara ait olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Tıp eğitimi alanında üretilen tüm yayınların sayısı son yıllarda artış göstermekle birlikte metodolojik açıdan eksiktir. Elde edilen bulgular ışığında, yayınların niteliğinin de artırması için yapılacak araştırmalarda araştırma modelinin, örneklem seçim tekniğinin, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının ayrıntılı olarak açıklanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to evaluate the master's degree, doctorate and dissertation thesis, original research papers and reviews published in Turkey in the field of medical education in terms of thematic research fields, methodological prefer-ences and the components that scientific researches should include. Method: This qualitative study has been carried out through case study method and our main goal has been reaching all of the relevant publications instead of taking a sample among the aforementioned study universe. All the publications that may be accessed on national digital databases were included for this study. Collection and analysis of the related data has been done using“Academic Publication Review Form”. Results: The results obtained through the analysis of all the thesis, research pa-pers and reviews published in Turkey in the field of Medical Education suggest that the study methods and the sampling techniques used for these studies were often not men-tioned during publication. It is also observed that studies done in the earlier years lacked the written confirmation of an Ethics Committee. Parameters of validity and reliability were mentioned mostly in doctorate thesis, whereas master's degree thesis, dissertations thesis and original research studies often lacked related information. It came to our notice that publications that include adequate information regarding study design and methodology were mostly written by researchers holding a doctorate degree in the field of Educational Sciences. Conclusion and Recommendations: The publications in the field of Medical Education has been increasing in numbers over the recent years but these publications often lack information about the methodology of the related studies. In order to achieve an increase in scientific quality, publications must include information regard-ing study model and sampling method and also references for validity and reliability of the research tools.