Dijital oyun kavramına yönelik: Bir meta-sentez betimleme
Digital game concept: describing A meta-synthesis
- Tez No: 661326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR BARIŞ CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Dijital Oyun, Bilgisayar Oyunu, Meta-sentez, Game, Digital Game, Computer Game, Meta-synthesis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de dijital oyun ile ilgili olan araştırmaların mevcut durumunu, yapılmış araştırma bulgularından hareketle yeniden ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada nicel, nitel ve karma araştırma bulgularını sentezlemek için nitel araştırma deseni olan meta-sentez araştırma yöntemi kullanılmıştır. Dâhil edilme ve hariç tutulma kriterleri göz önünde tutularak bu meta-sentez çalışmanın amacına hizmet edebilecek nitel, nicel ve karma araştırma yöntemleri kullanılarak 2008-2019 yıllarında hazırlanmış 36 Yüksek Lisans Tezi, 6 Doktora Tezi ve 35 Makale olmak üzere toplam 77 çalışma araştırma kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda ele alınan çalışmalar; 7 ana tema ve 34 alt tema altında gruplandırılmıştır. Dijital oyunların tutum, gelişim, sağlık, eğitim ve psikolojik açıdan bireylere olan olumlu ve olumsuz etkileri görülmüştür. Sonuç olarak dijital oyunlar bilinçli, sınırlı, doğru ve faydalı bir biçimde kullanıldığında insanları günlük hayatta fiziksel, zihinsel, duyuşsal ve psikomotor açıdan destekleyebildiği görülmüştür. Rastgele, zamansızca, yanlış ve boş bir uğraş olarak kullanıldığında ise bireyin sağlık sorunları yaşamasına ve aynı zamanda oyun bağımlısı olmasına neden olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Eğitimde sıkça tercih edilmesi öğrenmeyi zevkli hale getirip, motivasyonu ve akademik başarıyı artırmıştır. Cinsiyet, yaş ve ebeveyn tutumu gibi değişkenler ile dijital oyunun ilişkisi görülmüştür. Çocuklara, ebeveynlere ve öğretmenlere yönelik dijital oyun hakkında bilgilendirme çalışmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to present the current status of research related to digital game in Turkey, based on the research findings. In the study, the meta-synthesis research method, which is a qualitative research design, was used to synthesize quantitative, qualitative and mixed research findings. Considering the inclusion and exclusion criteria, a total of 77 studies, 36 Master Theses, 6 Doctoral Theses and 35 Articles, prepared in 2008-2019 by using qualitative, quantitative and mixed research methods that can serve the purpose of this meta-synthesis study, were included in the study. Studies handled in this context; It is grouped under 7 main themes and 34 sub-themes. The positive and negative effects of digital games for individuals in terms of attitude, development, health, education and psychology were observed. As a result, it has been concluded that when digital games are used in a conscious, limited, correct and useful manner, they can support people in daily life physically, mentally, affectively and psychomotorly. However, when used randomly, timelessly, incorrectly and as an empty pursuit, it could cause the individual to experience health problems and also become addicted to games. When frequently used in education, it not only makes learning enjoyable but also increases motivation and academic success. The relationship between the digital game and variables such as gender, age and parental attitude was observed. It is thought that informative studies for children, parents and teachers about digital game will be beneficial.