Sınıf II maloklüzyonlarda farklı distalizasyon sistemlerinin dentoalveolar yapılar üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different distalization systems on dentoalveolar structures in class ii malocclusions using finite element analysis
  1. Tez No: 661357
  2. Yazar: MEHMED TAHA ALPAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SÜLEYMAN KUTALMIŞ BÜYÜK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Carriere Distalizer, şeffaf plak apareyi, mini vida, sonlu elemanlar analizi, maksiller dentisyon distalizasyonu, Carriere Distalizer, clear distalizer appliance, mini screw, finite element analysis, maxillary dental distalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mandibular dentisyonu ve infrazigomatik kret mini vidasını ankraj alarak, iki farklı distalizasyon sisteminin, maksiller kanin dişten ikinci molar dişe kadar olan maksiller dentisyonun distalizasyonu sırasındaki hareket paterni ve periodontal ligamentteki stresleri sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Maksiller ve mandibular dişler, periodontal ligamentler, kortikal ve trabeküler kemikler ile uygulanması planlanan mekanikleri simüle eden standart bir üç boyutlu sonlu elemanlar modeli tasarlanmıştır. Bu model üzerinde iki farklı distalizasyon mekaniği ve iki farklı ankraj yöntemi uygulanacak şekilde dört senaryo oluşturulmuştur. Maksiller kanin dişten ikinci molar dişe kadar olan dişlerin yer değiştirme miktarları hesaplanmış ve ilgili dişlerin periodontal ligamentindeki Von Mises stres dağılımları renk skalasıyla görselleştirilmiştir. Bulgular: Carriere Distalizer apareyi ile şeffaf plak apareyinin, mandibular dentisyondan ankraj alınarak uygulanan kuvvet sonrası, dişler üzerinde oluşturdukları distalizasyon hareketi benzer bulunmuştur. Her iki apareye infrazigomatik kret bölgesindeki mini vidadan uygulanan kuvvet, kanin dişler üzerinde kontrolsüz bukkal tipping oluşturmuştur. Ayrıca distalizasyon miktarının infrazigomatik kret mini vidası kullanılarak uygulanan yöntemde daha az olduğu görülmüştür. Carriere Distalizer apareyi ile elde edilen distalizasyon miktarı daha fazla olmakla beraber, şeffaf plak apareyinde kütlesel hareketin daha fazla olduğu görülmektedir. Şeffaf plak ile diş arasındaki sürtünmenin hareket miktarının azalmasına sebep olduğu düşünülmektedir. Sonuç: Carriere Distalizer apareyi ile şeffaf plak apareyi benzer distalizasyon paterni göstermiştir. Carriere Distalizer apareyi gibi şeffaf plak apareyinin de Sınıf II distalizasyon tedavi seçenekleri arasına eklenebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the movement pattern of two different distalization systems during the distalization of the maxillary dentition from the maxillary canine to the second molar tooth and the stresses in the periodontal ligament by anchoring the mandibular dentition and the infrazygomatic crest mini screw using the finite element analysis method. Materials and Methods: A standard three-dimensional finite element model was created that simulates the mechanics planned to be implemented with maxillary and mandibular teeth, periodontal ligaments, cortical and trabecular bones. In this model, four scenarios were created to apply two different distalization mechanics and two different anchorage methods. The amount of displacement of the teeth from the maxillary canine to the second molar tooth was calculated, and the von Mises stress distribution in the periodontal ligament of the relevant teeth was visualized with a color scale. Results: The current study found that the distalization movement of the Carriere Distalizer appliance and the clear distalizer appliance after the force applied by anchoring from the mandibular dentition was similar. This force applied to both appliances from the mini screw in the infrazygomatic crest region created uncontrolled buccal tipping on the canine teeth. It was also observed that the amount of distalization was less in the method applied using infrazygomatic crest mini screw. Although the amount of distalization obtained with the Carriere Distalizer appliance is higher, it is seen that the mass movement is more significant in the clear distalizer appliance. These findings suggest that the friction between the clear distalizer appliance and the tooth causes movement to decrease. Conclusions: The Carriere Distalizer appliance and the clear distalizer appliance showed a similar distalization pattern. The current study findings suggest that the clear distalizer appliance can be added to the Class II distalization treatment options such as the Carriere Distalizer appliance.