Şeffaf plaklarla uygulanan maksiller molar distalizasyonunda ataşman tipleri, IZC mini vida ankrajı ve beneslıder sisteminin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of attachment types, IZC mini screw anchor and beneslider system in maxillary molar distalization applied with clear aligners using finite element analysis
  1. Tez No: 941272
  2. Yazar: DUYGU MANSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN PAŞAOĞLU BOZKURT, DOÇ. DR. AHMET KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Şeffaf plak, Molar distalizasyonu, IZC mini vida, Beneslider, Sonlu elemanlar analizi, Clear aligner, Molar distalization, IZC mini-screw, Beneslider, Finite element analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sınıf II maloklüzyonların tedavisinde kullanılan tedavi seçeneklerinden bir tanesi de maksiller molar distalizasyonudur. Bu çalışmada, şeffaf plak tedavisi ile gerçekleştirilen maksiller birinci molar dişin distalizasyonunda kullanılan farklı ataşman tiplerinin, distalizasyon sırasında IZC mini vida ankrajı kullanılmasının ve Beneslider apareyi ile gerçekleştirilen distalizasyonun; kuvvetin uygulandığı ilk anda plak ve dişler üzerinde meydana getirdiği stres dağılımı ve yer değiştirme miktarlarının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplamda 8 senaryodan oluşan çalışmamızda, 6 senaryo şeffaf plak tedavisi ile gerçekleştirilirken, 7. Senaryo şeffaf plak ve Beneslider apareyinin kombinasyonu olarak oluşturulmuştur. Son senaryo olan 8. Senaryo da ise yalnızca Beneslider apareyi ile gerçekleştirilen distalizasyon olarak simüle edilmiştir. Çalışmada kullanılan kemik modeli Visible Human Project (The National Library of Medicine, FACT SHEETS Office of Communications and Public Liaison National Library of Medicine, Maryland, USA) verisi kullanılarak elde edilmiştir. Analiz sonucu elde edilen gerilme ve yer değiştirme dağılımları karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Maksiller birinci molar dişte bileşke yer değiştirme en çok 7. Senaryoda (9.376E-02) distobukkal tüberkülde, en düşük bileşke yer değiştirme ise 8. Senaryoda (4.409E-05) meziobukkal apekste bulunmuştur. Santral keser dişte en yüksek bukklale tipping 3. Senaryoda (-3.224E-03), en düşük bukkale tipping 1. Senaryoda (-2.585 E-03) bulunmuştur. Bununla birlikte linguale tipping yalnızca 8. Senaryoda (1.556E-05) görülmüştür. Periodontal ligamentte meydana gelen Von Mises stres değeri en yüksek 7. Senaryoda (7.089), en düşük ise 8. Senaryoda (1.252) bulunmuştur. Aligner deformitesi 1. Senaryoda en çok vertikal dikdörtgen ataşmanın oklüzal bölgesine yakın alanda daha fazla görülürken, distale bevelli dikdörtgen ataşmanın distal bevel kısmında deformasyon daha çok görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the treatment options used in the management of Class II malocclusions is maxillary molar distalization. This study aims to evaluate, using the finite element analysis method, the stress distribution and displacement amounts that occur on the aligner and teeth at the initial moment of force application during the distalization of the maxillary first molar performed with clear aligners. Specifically, the study investigates the effects of different attachment types used with clear aligners, the use of IZC mini-screw anchorage during distalization, and distalization performed using the Beneslider appliance. The study consists of a total of eight scenarios. Six of these scenarios involve distalization using clear aligner therapy alone, while the seventh scenario is a combination of clear aligner therapy and the Beneslider appliance. The final, eighth scenario simulates distalization using only the Beneslider appliance. The bone model used in the study was obtained using data from the Visible Human Project (The National Library of Medicine, FACT SHEETS Office of Communications and Public Liaison, National Library of Medicine, Maryland, USA). The stress and displacement distributions obtained from the analyses were evaluated comparatively. The highest resultant displacement in the maxillary first molar was observed in Scenario 7 (9.376E-02) at the distobuccal cusp, while the lowest resultant displacement was recorded in Scenario 8 (4.409E-05) at the mesiobuccal apex. In the central incisor, the greatest buccal tipping occurred in Scenario 3 (-3.224E-03), whereas the least buccal tipping was observed in Scenario 1 (-2.585E-03). Notably, lingual tipping was observed only in Scenario 8 (1.556E-05). The highest Von Mises stress value in the periodontal ligament was observed in Scenario 7 (7.089), while the lowest was recorded in Scenario 8 (1.252). Regarding aligner deformation, in Scenario 1, deformation was most prominent in the occlusal area near the vertical rectangular attachment. In contrast, for the distally beveled rectangular attachment, deformation was more pronounced in the distal beveled region.