Farklı maloklüzyonlarda HYOİD kemik konumunun longitudinal olarak incelenmesi
Longitudinal evaluation of HYOİD bone position in different malocclusions
- Tez No: 347793
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN AKÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hyoid kemik, maloklüzyon, Sınıf I, Sınıf II, Sınıf III, Hyoid bone, Malocclusion, Class I, Class II, Class III
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; Hyoid kemiğin farklı maloklüzyonlarda konumunu longitudinal olarak inceleyerek maloklüzyonlar arasındaki olası farklılıkları ortaya çıkarmak ve büyüme çağında konumsal değişikliklerini saptamaktır. Araştırmanın materyali, Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden rastgele seçilen farklı maloklüzyonlara sahip 58 bireye (yaş ortalamaları: kız: 10.6 yıl, erkek: 10.1 yıl) ait olan toplam 174 adet lateral sefalometrik filmden oluşmaktadır. İskeletsel maloklüzyon grupların oluşturulmasında ANB açısının 0-4 derece vakalar Sınıf I, 4 dereceden büyük olduğu vakalar Sınıf II ve 0 dereceden küçük olduğu vakalar Sınıf III olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmaya önceden herhangi bir ortodontik tedavi görmemiş olan, herhangi bir sistemik rahatsızlık yada sendromu olmayan ve yumuşak damağın yutkunma pozisyonunda `V? şeklinde görüntüsü olmayan bireyler dahil edilmiştir. Lateral filmler üzerinde işaretlenen referans noktalara ait boyutsal ve açısal ölçümler PORDIOS (Purpose on request digitizer input output system, Kopenhang, Danimarka), bilgisayar programı ile elde edilmiştir. Parametreler, yıl (3 yıl) ve sınıf (3 farklı grup) faktörlerine göre“Tekrarlanan Ölçümlü Varyans Analiz Tekniği”ile analiz edilmiş, farklı olan yıl ve/veya sınıflar“Duncan çoklu karşılaştırma testi”ile belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; ? Hyoid kemik vertikal pozisyonu 3 yıllık takip süresi boyunca tüm maloklüzyon gruplarında aşağı doğru yer değiştirmiştir. ? Hyoid kemik vertikal pozisyonu maloklüzyon grupları arasında istatistiksel farklılık göstermektedir. ? Hyoid kemik vertikal pozisyonu Sınıf II grupta en az, Sınıf III grupta en fazla artışı göstermiştir. ? Hyoid kemiğin vertikal konumunun yüzün dik yön gelişimi ile ilişkili olabileceği yorumu yapılabilir. ? Hyoid kemik sagittal konumu her 3 grupta da 3 yıl boyunca öne doğru doğrusal artış göstermiştir. ? Hyoid kemik sagittal pozisyonu maloklüzyon grupları arasında istatistiksel farklılık göstermemektedir. ? Mandibular eğimdeki değişikliklere hyoid pozisyonundaki benzer değişikliklerin eşlik ettiği, hyoid kemiğin mandibula ile aynı yönde fakat maloklüzyon grubuna göre farklı miktarda hareket ettiği saptanmıştır. ? Sagittal yönde hyoid kemik- Atlas/CVT mesafesi Sınıf II grupta en düşük Sınıf III grupta en yüksek değerdedir. ? İskeletsel olarak hyoid kemiğin konumunun kafa kaidesine göre Sınıf II maloklüzyon grubunda mandibulaya oranla daha geride olduğu söylenebilir. ? Hyoid kemik konumunun mandibular konum ve boyut ile ilişkili olduğu saptanmıştır. ? Büyüme gelişim döneminde uygulanan fonksiyonel tedavilerin etkileri değerlendirilirken, normal büyüme gelişim süresince hyoid kemik konumunda oluşan değişimlerin de göz önünde bulundurulması önerilebilir
Özet (Çeviri)
Longitudinal evaluation of hyoid bone position in different malocclusions The purpose of this study is was; Longitudinal evaluation of hyoid bone position in different malocclusions to reveal the possible differences between malocclusions and to determine positional differences. The material of this study consisted of a total of 174 lateral cephalometric radiographs of 58 individuals having different malocclusions (mean age; female: 10.6, male: 10.1) which were randomly selected from the archives of Ankara University Dentistry Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. For the iskeletal grouping of malocclusions, cases having on ANB angle between 0-4 degrees were classified is Class I, ANB angle between larger than 4 degrees were Class II and ANB angle smaller than 0 degrees were classified is Class III. Individuals having no previous orthodontic treatment, without a systemic disease or a syndrome and without a `V? shoped soft palate during smallowing were incluted in this research. Dimensional and angular measurements of the reference points marked on radiographs were obtained by the PORDIOS (Purpose on request digitizer input output system, Kopenhang, Denmark), computer soft ware. Statistical analysis of the parameters according to year (3 years) and class (3 different groups) factors were analyzed by ?Repeated Masurement Variance Analysis Technique? and statistically different year and/or class groups were identified by ?Duncan?s multiple range test?. According to results of the study; Vertical position of the hyoid bone was relocated downwards during 3 years follow-up period in all groups. Vertical position of the hyoid bone showed statistically significant differences between malocclusion groups. Vertical position of the hyoid bone shows the least increase in Class II group and the most increase in Class III group. İt is possible to comment that the change in vertical position of the hyoid bone might be related to the vertical development of face. Sagittal position of the hyoid bone showed forward linear increase during 3 years period in all groups. Sagittal position of the hyoid bone did not show a statistically significant difference between malocclusion groups. It was determined that; hyoid bone position attends to the change in mandibular inclination and; the hyoid bone moves in the same direction with mandible, though at different amounts according to malocclusion groups. ? In the sagittal direction, the distance between hyoid bone and Atlas/CVT was lowest in Class II group and the highest in Class III group. ? According to cranial base, it can be stated that hyoid bone is positioned skeletally more backward than mandible in Class II group. ? İt was determined that; position of the hyoid bone is related with mandibular position and dimension. ? While considering the efficacy of functional treatments utilized in the growth and development period, it is suggested to consider the changes in the position of hyoid bone during normal growth and development period.