Okul sporları il temsilcilerinin problem çözme beceri düzeylerinin incelenmesi
Examining the problem solving skill levels of school sports provincial representatives
  1. Tez No: 661394
  2. Yazar: SÖZER ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİSEM ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İl Temsilcisi, Okul Sporları, Problem Çözme, Problem Solving, Provincial Representative, School Sports
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Türkiye' nin 81 ilinde görev yapan okul sporları il temsilcilerinin problem çözme beceri düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında 81 ilde görev yapan 81 okul sporları il temsilcisi katılmıştır. Türkiye Okul Sporları Federasyonundan ve Etik kuruldan gerekli izinler alındıktan sonra veri toplama sürecine başlanılmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile Çam ve Tümkaya (2007) tarafından geliştirilen“Kişilerarası Problem Çözme Envanteri”(KPÇE) uygulanmıştır. Kişiler arası problem envanteri 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Boyutları; probleme olumsuz yaklaşma, yapıcı problem çözme, kendine güvensizlik, sorumluluk almama ve ısrarcı-sebatkar yaklaşımdır. Elde edilen veriler analiz edildiğinde okul sporları il temsilcilerinin yaş değişkeni, görev yapılan bölge değişkeni, il temsilcilik yılı değişkeni, yaptıkları yıllık faaliyet sayısı değişkeni ve yaşadıkları en büyük problem değişkenine göre ölçek alt boyutları ve toplam problem çözme beceri düzeyi açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak, okul sporları il temsilcilerinin ilgilenilen spor branşı değişkenine göre; probleme olumsuz yaklaşma alt boyutu, yapıcı problem çözme alt boyutu, ısrarcı sebatkar yaklaşım alt boyutu ve problem çözme toplam verilerinde anlamlı bir farklılık bulunamazken, kendine güvensizlik ve sorumluluk almama alt boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Yine okul sporları il temsilcilerinin yıllık yaptıkları toplantı sayısı değişkenine göre probleme olumsuz yaklaşma alt boyutu, kendine güvensizlik alt boyutu, sorumluluk almama alt boyutu ve toplam problem çözme beceri düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunamazken yapıcı problem çözme ve ısrarcı sebatkar yaklaşım alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, bireysel sporla ilgilenen il temsilcilerinin problem çözme beceri düzeyleri, takım sporu yapan ve spor yapmayan temsilcilere göre daha yüksek bulunmuştur. Yine yılda 2-3 kez toplantı yapan il temsilcilerinin problem çözme beceri düzeyleri, yılda 1-2 kez toplantı yapan ve 5 ve üzeri toplantı yapan il temsilcilerine göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey's in 81 city school sports in the province aimed to determine the problem solving skills of provincial representatives. 81 school sports provincial representatives working in 81 city participated in the study in the 2018-2019 academic year. Turkey School Sports Federation and Ethics committe after obtaining the necessary permission from the the data collection process has been initiated. The“Personal Information Form”prepared by the researcher and the“Interpersonal Problem Solving Inventory”developed by Çam and Tümkaya (2007) were applied to the participants. The interpersonal problem solving inventory consists of 5 sub-dimensions. these sub dimensions; negative approach to the problem, constructive problem solving, self-confidence, not taking responsibility and insistent-persistent approach. When the data were analyzed, no significant difference was found in the sub-scale and total problem-solving skills of the school sports provincial representatives according to the age variable, the region variable, the scholarship variable, the annual number of activities they performed, and the biggest problem variable they had.According to the variable of the sports branch of the provincial representatives of school sports; While there was no significant difference in negative approach to problem sub-dimension, constructive problem-solving sub-dimension, persistent persistent approach sub-dimension and total problem solving data, a significant difference was found in self-confidence and not taking responsibility. while a significant difference was found in the constructive problem-solving and persistent persistent approach sub-dimensions according to the variable of the number of meetings held annually by the school sports provincial representatives the negative approach to the problem sub-dimension, the self-insecurity sub-dimension, the not taking responsibility sub-dimension and the total problem-solving skill levels no significant difference was found in. As a result, the problem solving skill levels of the provincial representatives are interested in individual sports were found to be higher than the representatives who do team sports and do not. The problem solving skill level of the provincial representatives have meetings 2-3 times a year was found to be higher than the provincial representatives who have meetings 1-2 times a year and have 5 or more meetings.