Lohusaların doğum algıları ve doğum duygulanımları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between birth perceptions and birth affections of puerpares'
  1. Tez No: 661444
  2. Yazar: ŞEYDA KANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum algısı, doğum duygulanımı, doğum, ebe, lohusa, Birth, birth perseprion, emotion of childbirth, midwife, puerper
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma, lohusaların doğum algısı ile doğum duygulanımı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı; Şerif Efendi ASM, Filiz Dolunay ASM, Abdurrahman Gazi ASM, Dr Melih Zeynal ASM'de Aralık 2019 – Kasım 2020 tarihleri arasında, araştırmaya alınma kriterlerine uyan 420 lohusa ile tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında; kişisel bilgi formu,“Doğum Duygulanım Ölçeği”ve“Doğum Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde bağımsız örneklem t testi (Student t testi), tek yönlü varyans analizi (Anova), Mann Whitney U testi (MWU), Kruskal-Wallis ile korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Lohusaların Doğum Duygulanım Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalamaları 100.47±15.69 olarak, Doğum Algı Ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamaları 5.24±3.00, Doğum Algısı Alt Ölçeği Doğum Sonrası İlk Haftadaki Algı ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamaları 3.38±2.65 olarak tespit edilmiştir. Lohusaların doğum duygulanım ölçeği puan ortalamaları ile doğum algısı puan ortalaması ve doğum sonrası ilk haftadaki algı puan ortalamaları arasında negatif yönde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Doğum duygulanımları azaldıkça, olumsuz doğum algısının arttığı saptanmıştır. Lohusaların doğum algılarının ve doğum duygulanımlarının bazı sosyodemografik özelliklerden etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the relationship between the perception of birth and the emotion of childbirth. Materials and Methods: Research; It is affiliated to Erzurum Provincial Health Directorate; Şerif Efendi FHC, Filiz Dolunay FHC, Abdurrahman Gazi FHC, Dr Melih Zeynal FHC were completed between December 2019 and November 2020 with 420 puerperas that meet the criteria for research. In the collection of research data; Personal Information Form,“Birth Emotion Scale”and“Birth Perception Scale”were used the evaluation of the data, unadn-link sample t test (Student t test), one-way varient analysis (anova), Mann Whitney U test (MWU), Correlation analysis with Kruskal-Wallis were used. Result: The total score averages received by puerperas from the Birth Emotion Scale were 100.47±15.69, the total score averages they received from the Birth Perception Scale were 5.24±3.00, and the total score averages they received from the Perception scale in the First Week after birth were 3.38±2.65. It was found that there was a negatively strong relationship between the birth emotion scale score averages of puerperas and the birth perception score average and the perception score averages in the first week after birth. Conclusion: As birth emotions decreased, negative perception of childbirth was found to increase. It has been found that puerpers' perceptions of childbirth and birth emotions are influenced by some sociodemographic characteristics