Doğum şeklinin pulmoner arter basıncına etkisi
Effect of mode of delivery on pulmonary artery pressure
- Tez No: 661539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SİNAN USLU, DR. MUHAMMED KARABULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Normal doğum, sezaryen, pulmoner arter basıncı, vaginal delivery, caesarean, pulmonary artery pressure
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Antenatal dönemden postnatal hayata geçiş sırasında bazı hormonal, pulmoner ve kardiyak adaptasyonlar önem taşımaktadır. Bu faktörlerden özellikle pulmoner arter basıncının ve pulmoner vasküler rezistansın düşmesi en önemli faktördür. Çalışmamızda doğum şeklinin pulmoner arter basıncına etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, hastanemizde 35 normal yolla 35 de sezaryenle doğan toplam 70 term bebekle prospektif olarak gerçekleştirildi. Bebeklerin birinci, üçüncü ve yedinci günlerinde ekokardiyografi (EKO) yapılarak triküspit regürjitasyon akımı aracılığıyla Bernoulli eşitliği ΔP (RV-RA) = 4 x v², (RV: sağ ventrikül, RA: sağ atrium, v:triküspit jet akımı) kullanılarak pulmoner arter sistolik basınçları hesaplandı. Ayrıca Elektrokardiyografileri (EKG) çekilerek PR, QRS intervalleri ve QTc (düzeltilmiş QT) değerleri, birinci ve yedinci günlerinde kalp atım hızları, saturasyon değerleri ile sistolik ve diyastolik kan basınçları kaydedildi. Bulgular: Yenidoğanların kalp atım hızları, EKG bulguları, saturasyonları ve sistolik ve diyastolik kan basınçları arasında anlamlı fark bulunmadı. EKO ile bakılan EF ve FS değerlerinde de anlamlı fark gösterilmedi. Bebeklerin PFO (Patent foramen ovale) ve PDA (patent duktus arteriyozus) oranları arasında da anlamlı fark saptanmadı. Ancak sezaryenle doğanlarda pulmoner arter sistolik basınçları normal yolla doğan bebeklere göre birinci, üçüncü ve yedinci günde anlamlı olarak yüksek bulundu. TAPSE (Tricuspid annular plane systolic excursion: Triküspit kapağın anüler planda sistolik yer değiştirmesi) değeri TY (Triküspit yetersizliği) ile ters yönlü zayıf ilişki göstermektedir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre sezaryenle doğanlarda pulmoner arter basıncı anlamlı olarak daha yüksektir. Vajinal yolla doğum, pulmoner arter basıncının hızla düşmesine neden olarak postnatal hayata adaptasyona katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Aim: During the transition from antenatal period to postnatal life, some hormonal, pulmonary and cardiac adaptations play important roles. Among these, decrease in pulmonary artery pressure and pulmonary vascular resistance are the most important factors. In our study, we aimed to show the effect of delivery method on pulmonary artery pressure. Materials and Methods: Our study was performed prospectively with a total of 70 term babies, 35 born by normal route and 35 by cesarean section in our hospital. By performing echocardiography (ECHO) on the first, third and seventh days of the babies, their tricuspid jet flows are measured, and using Bernoulli equation ΔP (RV-RA) = 4 x v², (RV: right ventricle, RA: right atrium, v: tricuspid jet flow), pulmonary artery systolic pressures were calculated. In addition, electrocardiograms (ECG) were taken and PR, QRS intervals and QTc (corrected QT) parameters, heart rate, saturation, systolic and diastolic blood pressures on the first and seventh days were recorded. Results:There was no significant difference between the heart rate, ECG findings, saturation and systolic and diastolic blood pressure of the newborns. There was no significant difference in EF and FS values measured by ECHO. There was also no significant difference between the PFO (Patent foramen ovale) and PDA (patent ductus arteriosus) ratios of the babies However, pulmonary artery systolic pressures were found to be significantly higher on the first, third and seventh days of the babies born by cesarean section compared to babies born vaginally. TAPSE (Tricuspid annular plane systolic excursion) value showed a weak inverse relationship with TY (Tricuspid regurgitation). Conclusion: According to the results of our study, pulmonary artery pressure is significantly higher in those born by cesarean section. Vaginal delivery contributes to adaptation to postnatal life by causing rapid decrease in pulmonary artery pressure.