Kur'an'da kadınla ilgili kelimelerin semantik tahlili
Semantic analysis of words about women in the Qur'an
  1. Tez No: 661549
  2. Yazar: ESMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, kadın, semantik, kelime, Quran, woman, semantic, word
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Herhangi bir metnin anlaşılması ve açıklanması için o metinde yer alan kelime ve ifadelerin manasının doğru tespit edilmesi gerekir. Kur'ân-ı Kerîm de anlaşılmak için Yüce Allah tarafından insanlığa gönderilmiş bir hidayet rehberidir. Bu sebeple Kur'an'ın dünya görüşünü ve ilâhi murâdı anlamak, Kur'an kavramlarının delalet ettiği manaları ortaya çıkarmaya bağlıdır. Kur'an'ın anlaşılmasına yönelik son dönemlerde başvurulan yöntemlerden birisi semantik yöntemdir. Semantik,“bir dilin anahtar kelimeleri üzerindeki tahlili çalışma”şeklinde tanımlanmıştır. Bu yöntem sağlam kriterlere dayandığı için Kur'an lafızlarının işaret ettikleri manaların tespitinde sıklıkla kullanılan bir metottur. Kur'an'da kadını ifade etmek için birçok kavram kullanılmıştır. İmrae, ünsâ, nisâ, zevc vs. bu kavramlardan birkaçıdır. Bu çalışma Kur'an'da kadının kavramsal ifade ediliş şeklini irdeleyerek İslam'ın kadın tasavvurunu ve ona yüklenen toplumsal rolleriyle ilgili olarak ortaya koyduğu esasları Kur'an'dan hareketle doğru anlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In order for any text to be understood and explained, the meaning of the words and expressions in that text must be determined correctly. The Quran is also a guide of guidance sent by Almighty Allah to humanity in order to be understood. For this reason, understanding the world view of the Quran and divine determination depends on revealing the meanings indicated by the concepts of the Qur'an. Semantic method is one of the methods used recently for understanding the Quran. Semantics is defined as“the study of the key words of a language”.Since this method is based on robust criteria, it is a method frequently used in determining the meanings indicated by the words of the Qur'an. Many concepts are used to express women in the Quran. İmrae, ünsâ, nisâ, zevc etc. These are some of the concepts. This study aims to understand correctly the conceptual expression of women in the Quran and the principles set forth by Islam regarding the vision of women and their social roles, based on the Qur'an.