Postmenopozal kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin fonksiyonel kapasite, kardiyovasküler risk faktörleri, menopozal semptomlar ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship of physical activity level with functional capacity, cardiovascular risk factors, menoposal symptoms and quality of life in postmenoposal women
- Tez No: 661562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Postmenopoz, Fiziksel Aktivite Düzeyi, Menopozal semptom, Yaşam Kalitesi, Fonksiyonel Kapasite, Kardiyovasküler Risk, Postmenopausal, Physical Activity Level, Menopausal Symptom, Quality of Life, Functional Capacity, Cardiovascular Risk
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamızda postmenopozal dönemdeki kadınların fiziksel aktivite düzeyinin fonksiyonel kapasite, kardiyovasküler risk faktörleri, menopozal semptomlar ve yaşam kalitesi ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmamıza 45-75 yaş aralığında, postmenopozal dönemde olan 84 kadın dahil edildi. Katılımcıların demografik bilgileri alındı. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) kısa formu ile fiziksel aktivite düzeyleri belirlendi. 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile fonksiyonel kapasiteleri değerlendirildi.Kardiyovasküler riskler; HDL, LDL, total kolesterol, trigliserit ,açlık glukoz, HbA1c, VKİ, bel kalça oranı, sistolik diastolik kan basıncı ve sigara ,alkol, egzersiz alışkanlıkları sorgulandı ve Framingham Risk Skoru ile değerlendirildi. Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) ile menopoz semptomları değerlendirildi. Yaşam kaliteleri ise Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ) ile değerlendirildi. Çalışmanın veri analizi IBM SPSS Version 22 istatistik programı kullanılarak yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; fiziksel aktivite düzeyi ile fonksiyonel kapasite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Framingham skoru ile fiziksel aktivite düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Menopoz semptomları ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Yaşam kalitesi ile fiziksel aktivite düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Bu çalışma sonuçları postmenopozal kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin fonksiyonel kapasite, kardiyovasküler risk faktörleri, menopozal semptomlar ve yaşam kalitesini etkilemediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the relation of physical activity level of women in postmenopausal period with functional capacity, cardiovascular risk factors, menopausal symptoms and quality of life was investigated. 83 women between the ages of 45-75 who were in the postmenopausal period were included in our study.84 women in the postmenopausal period, between the ages of 45-75, were included in our study. Demographic information of the participants was received. With the short form of the International Physical Activity Survey (IPAQ), physical activity levels were determined. Functional capacities were evaluated with 6-Minute Walk Test (6MWT). Cardiovascular risks; HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride, fasting glucose, HbA1c, BMI, waist hip ratio systolic diastolic blood pressure and smoking, alcohol, exercise habits were questioned and evaluated with Framingham Risk Score. Menopausal symptoms were evaluated by the Menopause Symptoms Rating Scale (MSRS). Quality of life was assessed by Nottingham Health Profile (NSP) and Menopause-Specific Quality of Life Scale (MÖYKÖ). The data analysis of the study was done using IBM SPSS Version 22 statistics program. As a result of the evaluations; There was no statistically significant relationship between physical activity level and functional capacity (p> 0.05). There was no statistically significant relationship between Framingham score and physical activity level (p> 0.05). No significant relationship was found between menopausal symptoms and physical activity level (p> 0.05). There was no statistically significant relationship between quality of life and physical activity level (p> 0.05). The results of this study showed that the level of physical activity does not affect functional capacity, cardiovascular risk factors, menopausal symptoms and quality of life in postmenopausal women.