TME ağrılı hastalarda sternocleidomastoid, masseter ve temporalis kaslarının ultrasonografik incelenmesi
Ultrasonographic examination of sternocleidomastoid, masseter and temporalis muscles in patients with TMJ pain
- Tez No: 661670
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: masseter, sternocleidomastoid, temporalis, tme, ultrasonografi, masseter, sternocleidomastoid, temporalis, tmj, ultrasonography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Temporamandibular bozukluklar çene ekleminde ağrı, ses ve düzensiz çene hareketleri ile karakterize bir klinik tablo olup, maksillofasiyal ağrı sebepleri içinde tedavisi en zor durumlardan biridir. Çiğneme kaslarının fazla kullanılması sonucu kaslarda oluşan gergin bantlardaki tetik noktalardan kaynaklanan ağrı, kas spazmı, hassasiyet ve TME hareket açıklığında kısıtlılık sık görülür. Ultrasonografi orofasial yapıların gelişiminde, çiğneme kaslarının etkilerinin incelenmesinde, kraniofasial deformitelerin düzeltilmesi için yapılan cerrahi operasyonlarda operasyon öncesi ve sonrası durumun karşılaştırılmasının değerlendirilmesinde kullanılabilmektedir. Temporamandibular eklem (TME) ağrısı unilateral veya bilateral olabilir. TME ağrısı çiğneme kasları ile boyun kaslarının hacimlerinde değişikliğe yol açabilir. Bu çalışmanın amacı ağrılı TME rahatsızlıkları olan bireylerde sağ ve sol sternokleidomastoid, temporalis ve masseter kaslarını ultrasonografik olarak incelemektir. Çalışmaya dahil edilen 30 olguya TME ağrılarının değerlendirilmesi için VAS( Visual Analog Skala) yapılmıştır. M. sternocleidomastoideus'un, m. masseter'in ve m. temporalis'in çift taraflı kas kalınlıklarını ultrasonografik olarak incelenmiştir. Sağ ve sol taraf m. sternocleidomastoideus kalınlığı ile VAS arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuştur (p≤0,05). Sağ ve sol taraf m. masseter kalınlığı ile VAS arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuştur (p≤0,05). Sağ ve sol taraf m. temporalis kalınlığı ile VAS arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuştur (p≤0,05). Kas kalınlıkları ve ağrıya bağlı kaslar arası korelasyon istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır (p>0,05). Ağrılı taraflar ile VAS arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır (p>0,05). Çiğneme ile ilişkili kas kalınlıklarının temporamandibular eklem ağrısına bağlı bilateral incelenmesi açısından ultrasonografi güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Temporamandibular disorders are clinical picture characterized by jaw joint pain, voice and irregular jaw movements and it is one of the most difficult conditions to treat among the causes of maxillofacial pain. Pain, muscle spasm, tenderness and limitation in temporamandibular joint (TMJ) range of motion are common due to the trigger points of muscles caused by excessive use of chewing muscles. Ultrasonography can be used in development of orofacial structures, examining the effects of masticatory muscles, surgical operations performed for correction of craniofacial deformities, and evaluating pre-operative and post-operative situations. TMJ pain can be unilateral or bilateral. TMJ pain can change masticatory muscle and neck muscle mass. The aim of this study was to perform ultrasonography examination of the right and left sternocleidomastoid, temporalis and masseter muscles in individuals with painful TMJ disorders. VAS (Visual Analog Scale) was used in 30 patients included in the study to evaluate TMJ pain. Bilateral ultrasound examination of sternocleidomastoideus, masseter and temporalis muscle thickness was performed. Statistically significant difference was observed between right and left sternocleidomastoideus muscle thickness and VAS (p≤0.05), right and left masseter muscle thickness and VAS (p≤0.05), as well as right and left temporalis muscle thickness and VAS (p≤00.05). There was no statistically significant correlation between muscle thickness and pain (p>0.05), and also no significant difference was found between muscle thickness of the painful side and VAS (p> 0.05). Ultrasonography is a reliable method for bilateral examination of muscle thicknesses associated with chewing in terms of temporamandibular joint pain.