Kalça kırığı cerrahisi geçiren yaşlı hastalarda antikoagülan ve antitrombotik tedavilerin hasta sonuçları ve mortalite üzerine etkisi
Effects of anticoagulant and antithrombotic therapies on patient outcomes and mortality in elderly patients undergoing hip fracture surgery
  1. Tez No: 661693
  2. Yazar: GÜZİN CERAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE LAFÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça kırığı, yaşlı hasta, antikoagülanlar, antitrombotikler, mortalite, Hip fracture, elderly patient, anticoagulants, antithrombotics, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Kalça kırığı cerrahisi geçiren yaşlı hastalarda antikoagülan ve antitrombotik tedavilerin hasta sonuçları ve mortalite üzerine etkisi AMAÇ Çoklu komorbid faktörlere sahip yaşlı hastalarda kalça kırığı cerrahileri, ortopedik aciller arasında sık ve yüksek mortalite ile birliktedir. Bu hastaların bir kısmı tromboembolik riskler nedeniyle Vitamin K antagonisti(VKA) oral antikoagülanlar, yeni nesil oral antikoagülanlar(NOAK), antiplatelet ajanlar kullanmaktadır. Kalça kırığı nedeniyle ameliyat edilen yaşlı hastalarda antitrombotik tedavilerinin hasta sonuçları(majör kanama, hastane yatış süresi, yoğun bakım ünitesi yatışı) ve mortalite üzerine etkisini, cerrahi ve anestezi uygulamalarımızda nelere dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koymayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışma için, E-2156 sayılı ve 20/09/2018 tarihli yerel Etik Kurul onayı alındı. Ortopedi kliniğinde 2015 ile 2018 tarihleri arasında 3 yıllık periyotta kalça kırığı nedeniyle cerrahi uygulanan 65 yaş ve üstü hastalarda preoperatif dönemde en az bir yıl antitrombotik tedavi alanlar ve hiç tedavi almayan hastalar dahil edildi. Hasta dosyalarından demografik veriler, American Society of Anesthesiologists(ASA) skoru, Modifiye Charlson Komorbidite İndeksi(MCKİ), anestezi tekniği, kullandığı antitrombotik ilaç , majör kanama, derin ven trombozu(DVT), pulmoner emboli(PTE), eritrosit süspansiyonu(ES) sayısı, preoperatif ve postoperatif hemoglobin(hb) değerleri, hastane ve yoğun bakım ünitesi(YBÜ) yatışı, 30 günlük mortalite verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar Grup I (Antitrombotik almayan hastalar), Grup II (Vitamin K antagonisti oral antikoagülan alan hastalar), Grup III (Yeni nesil oral antikoagülan alan hastalar) ve Grup IV (Antiplatelet ilaç alan hastalar) olarak ayrıldı. BULGULAR Grup I'de 442, Grup II'de 59, Grup III'de 30 ve Grup IV'de 137 olmak üzere toplam 668 hasta çalışmaya alındı. Gruplar arası demografik özellikler benzerdi. ASA skorları ve MCKİ Grup II, III ve IV de Grup I'e göre anlamlı olarak yüksekti. En yüksek MCKİ Grup IV' de idi. Anestezi yöntemleri bakımından Grup I ile diğer gruplar arasında anlamlı fark vardı. Genel anestezi oranı en az Grup I'de, en çok Grup IV' de idi. Majör kanama bakımından gruplar arası fark yoktu. YBÜ yatışı, Grup I ile diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, Grup II, III ve IV hastaların yoğun bakım ünitesi yatış oranlarının daha fazla olduğu, hastane yatış süresinde, Grup I ile Grup IIve III arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, Grup II ve III hastaların hastane yatış sürelerinin daha uzun olduğu tespit edildi. DVT ve PTE gruplar arasında farklı olmadığı belirlendi. Mortalite açısından Grup I ile Grup IV arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, mortalitenin en yüksek Grup IV'de olduğu bulundu. Majör kanama olan hastalarda hastane yatış süresini uzadığı tespit edildi. SONUÇ Kalça kırığı nedeniyle cerrahi geçiren yaşlı hastalarda, preoperatif en az bir yıl süreyle antitrombotik ilaç kullanan hastaların çoğunlukla ASA III ve IV risk grubunda, MCKİ değerlerinin 5 ve üzerinde olduğu, spinal anestezinin bu hastalarda ilaç kullanmayanlara göre daha az uygulandığı, majör kanamanın ilaç kullanımı ile artmadığı ve antiplatelet ilaç kullanan hastalarda, kullanmayanlara göre mortalitenin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of anticoagulant and antithrombotic therapies on patient outcomes and mortality in elderly patients undergoing hip fracture surgery. PURPOSE Hip fracture surgeries in elderly patients with multiple comorbid factors are frequent and associated with high mortality among orthopedic emergency surgeries. Some of these patients use Vitamin K antagonist oral anticoagulants, new generation oral anticoagulants and antiplatelet agents due to thromboembolic risks. We aimed to reveal the effect of antithrombotic treatments on patient outcomes (major bleeding, hospital stay, intensive care unit hospitalization) and mortality in elderly patients operated for hip fracture, and what should be considered in our surgical and anesthesia practices. MATERIALS AND METHODS Local Ethics Committee approval was obtained for the study, number E-2156 and dated 20/09/2018. Patients aged 65 and over who underwent surgery for hip fractures between 2015 and 2018 in the orthopedic clinic for at least one year of antithrombotic therapy in the preoperative period and those who received no treatment were included. Demographic data from patient files, ASA score, Modified Charlson Comorbidity Index, anesthesia technique, antithrombotic drug used, major bleeding, deep vein thrombosis, pulmonary embolism, number of erythrocyte suspension, preoperative and postoperative hemoglobin values, hospital and intensive care unit admission, 30-day mortality data were analyzed retrospectively. The patients were divided into Group I (patients not taking antithrombotic), Group II (patients receiving Vitamin K antagonist oral anticoagulant), Group III (patients receiving new generation oral anticoagulants) and Group IV (patients receiving antiplatelet drugs). RESULTS A total of 668 patients, 442 in Group I, 59 in Group II, 30 in Group III, and 137 in Group IV, were included in the study. Demographic characteristics between groups were similar. ASA scores and MCCI were significantly higher in Groups II, III and IV compared to Group I. The highest MCCI was in Group IV. There was a significant difference between Group I and the other groups in terms of anesthesia methods. The rate of general anesthesia was at least in Group I and most in Group IV. There was no difference between the groups in terms of major bleeding. It was determined that there was a statistically significant difference between ICU admissions, Group I and the other groups, and the ICU hospitalization rates of Group II, III, and IV patients were higher. It was determined that there was a statistically significant difference between Group I and Group II, III in terms of hospital stay, and the hospitalization duration of Group II and III patients was longer. It was determined that deep vein thrombosis and pulmonary embolism were not different between the groups. It was found that there is a statistically significant difference between Group I and Group IV in terms of mortality, with the highest mortality in Group IV. It was found that the hospitalization period was prolonged in patients with major bleeding CONCLUSION In elderly patients who underwent surgery for hip fractures, patients who used antithrombotic drugs for at least one year preoperatively were mostly in the ASA III and IV risk group, MCCI values were 5 and above, spinal anesthesia was applied less in these patients than those who did not use drugs, and major bleeding did not increase with drug use.